Blog > Komentarze do wpisu

Tort makowy z kremem z białej czekolady

Tort makowy z kremem z białej czekolady

Jak wiem, że mam upiec tort, choruję już tydzień wcześniej - pewnie dlatego na tym blogu jest zatrzęsienie tradycyjnych tortów ;). Nie wiem, czemu - po prostu nie mam do nich serca, a szczególnie do tradycyjnych biszkoptów przełożonych ciężkimi maślanymi kremami. Tort ma powstać szybko (najlepiej jak ukochany wyjdzie do kiosku po przysłowiową gazetę ;), być prosty, efektowny i najważniejsze - ma smakować solenizantowi. Ponieważ dzisiejszy solenizant kocha ciasta z makiem, a ja nie miałam dużo czasu, powstał taki torcik makowy przełożony rozpływającym się w ustach kremem z białej czekolady ... Mmm, pycha! Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z tej strony.

Składniki na blaty:

  • 5 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 12 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.

Składniki na poncz:

  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki rumu
Składniki na masę z białej czekolady:
  • 30 dag białej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki 

Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.

Smacznego :)

* tort mozna również posmarować warstwą dżemu (pod kremem)

tort makowy

wtorek, 16 września 2008, dorotus76
Komentarze
2008/09/16 18:56:14
o jeju :) piekny, no i slinka mi cieknie na mysl o tym kremie z białej czekolady. Wspaniały, zrerszta jak kazdy Twoj wypiek:) codziennie zagladam do Ciebie:)
-
2008/09/16 19:15:58
Och, ja tez uwielbiam makowe ciasta. Ale sie zrobilam glodna patrzac na te zdjecia, chetnie bym zjadla kaweleczek ;) I jak solenizantowi smakowalo?
-
2008/09/16 19:20:32
Dziękuję, był zachwycony :)
-
2008/09/16 19:36:54
tort pierwsza klasa
a zdjęcia to na medal olimpijski zasługują
-
2008/09/16 20:30:29
Najlepsze zyczenia dla solenizanta:-)))
A ja juz wiem, co mi M. zrobi za kilka dni;-)
-
2008/09/16 20:40:34
Piękny tory :) szkoda, że aktualnie mogę pożerać go tylko wzrokiem :(
-
2008/09/16 20:49:05
Mmmm... Piękności!
I zdjęcia, i tort!
Aż mi isę przypomniało: "Cała jestem w maku, cała jestem w maku..." ;)

Zawsze z wypiekami na twarzy podziwiam Twoje wypieki.
Pozdrawiam
e_a
erica.blox.pl/html
-
2008/09/16 21:19:46
Przepiekny. Nie wiem jak smakowal ale wyglada slicznie:)
-
2008/09/16 23:07:23
Dziękuję Wam, Ewa - dzięki za życzenia! :)
-
2008/09/16 23:07:51
Oczywiście w imieniu Małża ;)
-
2008/09/16 23:18:39
A ja za torty makowe dam się pokroić. Baaardzo apetyczny :)
-
2008/09/17 07:42:24
Dorotko wygląda wspaniale! Tort musi być pyszniusi, a zdjęcia.... jak zawsze przepiękne. Uwielbiam do Ciebie zaglądać zawsze jest tak smacznie i pięknie:-) Pozdrawiam.
-
2008/09/17 08:16:07
Dorotko tort wygląda cudownie! Na pewno smakował przepysznie! Wszystkiego najlepszego dla Solenizanta !!! :)))
-
2008/09/17 08:24:58
Widze, ze to cos dla mnie, bo tez nie lubie 'tradycyjnych' tortow, za to kocham i mak, i biala czekolade :)
ps. jak zwykle przepiekne zdjecia!!!
-
Gość: Zussska, cerber.cyf.gov.pl
2008/09/17 09:51:06
I znowu od rana jestem głodna :D
Nie powinnam do Ciebie zaglądać z samego rana, ale jak widzę, że jest coś nowego, to się nie umiem oprzeć :D
Mam malutkie pytanko, czy biała czekolada po kąpieli wodnej i ostudzeniu nie zetnie się za bardzo? Nie trzeba do jej rozpuszczenia dodać ciut masła?
-
Gość: mcdulka, ako74.internetdsl.tpnet.pl
2008/09/17 10:23:53
pieke w przyszlym tygodniu na swoje wlasne urodziny:).
na jakiej tortownicy pieklas? 24cm czy mniejszej?
-
Gość: asiu-llka, chello089079127114.chello.pl
2008/09/17 11:10:32
W sobote mamy razem z moim tatą urodziny-duuża imprezka:)
Długo zastanawiałam się jaki tort upiekę-teraz już wiem!! I bardzo Ci za to dziękuję!!
Ps. myślę że nie dam plamy.
-
2008/09/17 11:31:30
uwielbiam takie torty! Podsunęłaś mi pomysł na tort dla mojego męża. Powinien być zadowolony!
-
2008/09/17 12:55:52
super pomysl na tort! faktycznie mam juz dosyc zwyklych tortow z kremami... ten z pianek marshmallow musze wyprobowac, ale na urodziny narzeczonego zrobie ten makowy :D biala czekolada.... mmmmmmm :D
-
Gość: mamajulki080506, 86-63-86-173.sta.asta-net.com.pl
2008/09/17 16:40:04
To cudo zrobię na chrzciny córeczki, wygląda pięknie...
Tak tylko się zastanawiam odnośnie kremu...robiłam kiedyś podobny i jak do śmietany zaczęłam dodawać ostudzoną czekoladę, to ona się jakby ścięła, za szybko wystudziła w zimnej śmietanie i powstały grudki..wszyscy się zachwycali, ale mnie to zdenerwowało, mimo wszystko...
gdzieś przeczytałam, że można rozpuścić czekoladę w śmietanie podgrzewając razem, potem dobrze wystudzić i ubić na sztywno, ale jescze tego nie próbowałam...czy myślisz, że tak by wyszło?

tak przy okazji, sernik z białą czekoladą powalił wszystkich na kolana :-) mimo, że za wcześnie wyjęłam z piekarnika :-(((
-
2008/09/17 16:46:17
A ja muszę się przyznać ,że nie lubie tortów-poprostu już tak mam..:/
-
2008/09/17 17:50:38
Przepraszam, ze tu wciskam pytanie, ale szukam takich mini paczkow z serem ricotta, chyba "lanych" na patelnie, dokladnie nie pamietam... Ale pewna jestem, ze bylo cos takiego na Twoim blogu, przejrze caly, jak bedzie trzeba, ale w jakiej to kategorii? Bo w tych, ktore podejrzewalam nie ma... Z gory dziekuje, a komentarz moze usun, zeby nie bylo nie na temat:-)
-
Gość: Ala, adw167.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/09/17 18:00:11
mogę pomóc w kwestii kremu ze śmietany i czekolady - ja zawsze podgrzewam śmietanę w kąpieli wodnej razem z pokrojoną/posiekaną czekoladą aż do jej rozpuszczenia... chłodzę ( zazwyczaj zostawiam na noc żeby przestygło ) i potem ubijam - i polecam zarówno śmietanę kremówkę jak i czekoladę z Biedronki ( czekolada się nie "rozwarstwia" ). :)
-
2008/09/17 18:02:51
Zussska: czekolada się nie zetnie za bardzo, może być letnia, wtedy jest jeszcze płynna, ważne by nie była gorąca, by się kremówka nie zwarzyła.

McDulko: 23 cm.

MamoJulki: nie próbowałabym ubijać śmietany już z czekoladą, bałabym się, ze jednak się nie ubije. Nie miałam tego problemu, że powstały grudki z czekolady, czekolada była lekko wystudzona, choć nie zimna. Może dodałaś gorącą czekoladę i w połączeniu z kremówką z lodówki był taki efekt?

Ewa, proszę:
mojewypieki.blox.pl/2007/09/Baci-di-ricotta.html

pozdrawiam :)
-
2008/09/17 18:04:04
No, a Ala jednak tak robiła - moze to wiec dobry sposób?
-
2008/09/17 18:39:31
Dziekuje!!! O to chodzilo;-D
-
2008/09/18 10:33:48
cudowny!!! już wiem co upiekę na 18-stkę brata,szkoda tylko,że to dopiero za dwa miesiące;-)
-
Gość: , cpc1-cmbg9-0-0-cust377.cmbg.cable.ntl.com
2008/09/18 23:20:15
jaka, ktora make ziemniaczana kupujesz w UK? jestem tu tez i czasem nie wiem co kupowac .
ktore drozdze dodajesz?
Bede wdzieczna za odpowiedzi.
Ja jestem poczatkujacy "kucharzyk" ktory czesto czyta Twoje przepisy czyta
i czasem sie odwazy cos popelnic . Latwiej by bylo bys czasem dokladniej opisywala.

Zdjecia na stronie masz niesamowite.Czy sama je robisz??
Jesli tak, zmysl masz niesamowity .
-
2008/09/18 23:28:14
O nieeeeee i ja TAKI przepis przegapilam?????
Piekny!!
-
2008/09/19 10:53:09
Mąka ziemniaczana 'potato flour' jest w tesco, ale nie obok mąki, ale gdzieś na artykułach indyjskich bodajże. Obok mąki możesz dostać skrobię kukurydzianą 'corn flour', też jest biała i ma takie same właściwości, można ją kupować zamiennie.
Drożdże świeże z działów piekarniczych tesco/asda, lub suche z półki.
A zdjęcia robię sama, cieszę się, ze się podobają :)
pozdrawiam!
-
Gość: anula, 83-71-73-68.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net
2008/09/19 16:26:38
taki jest apetyczny ten torcik,ze nie wytrzymalam i biszkopt wlasnie sie piecze ;) mysle ze maż bedzie mial milą niespodzienke po powrocie z pracy ;) twoj blog dorotko jest doskonaly ;) pozdrawiam goraco
-
Gość: anula, 83-71-73-68.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net
2008/09/19 19:00:57
no i wlanie skączylam kączyć tort- biszkopt wyszedł wspaniale !!! ale krem to totalna poraszka wyszla !!! po 1 za malo , ledwo mi starczylo i wcale duzo niesmarowalam, a krem mi sie zwazyl!bo ja uwazam ze niemozna ubijac juz z czekolada bo sie wazy- robie torty nie od dzis ;) pozdrawiam
-
2008/09/19 22:58:15
Nie, krem wyszedł mi wspaniały. Może dlatego, ze pierwszy raz ubijałas z czekoladą, to nie wierzysz? :) Jeśli chcesz, mogę Ci poszukać kilka zdjęć identycznych tortów pieczonych wg tej samej zasady, o np:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54898507,54898507.html?f=777&w=54898507&a=54898507
lub
fotoforum.gazeta.pl/3,0,137490,1,0,777.html

Może czekolada była zbyt ciepła? Kremówka nie powinna się zważyć, nie ma takiej opcji ;)
pozdrawiam
-
2008/09/21 15:09:02
Mmmm wygląda genialnie :-) Mój mąż niestety miał już urodziny tydzień temu, ale za niedługo obchodzę swoje, więc będzie okazja by go upiec. Mam tylko nadzieję, że problemów z kremem nie będę miała.
-
2008/09/21 15:14:29
Mam jeszcze pytanie :
Czy jak przygotuje tort dzień wcześniej to masa nie zrobi się zbyt wodnista ? Może na wszelki wypadek dodać coś w stylu śmietanfix ??
-
2008/09/21 22:14:44
M. zrobil mi ten tort na urodziny:-)) Udekorowal mailnami, swietne polaczenie smakow. Krem wyszedl idalny, a na drugi dzien jest najlepszy, bo dopiero wtedy porzadnie zastyga.
-
2008/09/21 22:17:16
Ewa, wszystkiego naj, naj :)! Twój M. to zuch, nawet torty piecze! Pozdrowienia dla Was!
-
2008/09/21 22:31:51
Cleo, nie trzeba dodawać śmietan fixu. Czekolada w lodówce twardnieje i spaja kremówkę. Ja przygotowywałam tort dzień przed imprezą, a był dobry nawet dzień po, także się o to nie bój (oczywiście cały czas w lodówce)
pzdr
-
2008/09/24 17:43:16
Wczoraj miałam urodzinki i wybrałam ten przepis do upieczenia. Wszystko dobrze, tylko zapomniałam dodać mąkę ziemniaczaną i zamiast to tak zostawić, wyciągnęłam ciasto z tortownicy, która czekała aż się piekarnik nagrzeje, przez co ciasto tak ładnie nie wyrosło i zrobił się w środku maleńki zakalec, który musiałam później wygrzebać łyżeczką. Poza tym nie odbyło się bez wpadek i wyszedł pyszny torcik!!! Dzięki Dorotko za cudne przepisy!
-
Gość: , ajm40.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/09/26 10:20:07
Moja rodzina robi ten tort od 1998 jest u nas co najmniej raz w roku ale robimy z kremem ajerkoniakowym polecam przepyszny
-
2008/09/26 16:05:13
Dla wszystkich, ktorych krem przerazil, rada: mozna rozpuscic czekolade w smietanie ogrzewajac ale nie dopuscic do zagotowania. Wystarczy, zeby smietana byla dobrze ciepla a czekolada sie rozpusci. Caly czas mieszac. Nastepnie zostawic do wystygniecia i umiescic w lodowce na noc. Nastepnego dnia ubic mikserem.
-
Gość: misia553, host-85-202-151-57.sta.tvknaszapraca.pl
2008/09/27 20:10:15
Ja robię to ciasto już od wielu lat,idealnie wychodzi jeśli są same białka, lub można ubijać całe jajka razem.I wszystkiego np. po szklance:jajek, maku suchego,cukru,i obu mąk i roztopionej margaryny.Sypiei wymieszać, dodać do ubitych jaj (białek) potem wystudzoną margaryne i delikatnie wylać do formy.ZAWSZE się udaje.Tyle że po szklance wszystkiego to mała tortownica.
-
2008/09/29 12:46:09
Witam,
ostatnimi czasy lekko przychorowalam, jakies grypisko panuje i mnie tak wzielo, ze ciasta francuskiego nie zrobilam:-/ zagladalam tu co jakis cza i nie wiem co najpierw zrobic. Mam ochote na cos kremowego ale czekaja tez drozdze. Dylemat gotowy, tyle do wyboru, ze nie wiadomo co robic! :)

Pozdrawiam:)
-
Gość: lienka4, 19-dom-3.acn.waw.pl
2008/09/30 11:06:55
Tak chce chce chce go! Tylko czy dostane mielone migdały w Polce? Kupował ktoś już?
-
Gość: lienka4, 19-dom-3.acn.waw.pl
2008/10/02 14:19:20
No niestety krem się zważyl, myślę że to wina czekolady, ktora po roztopieniu jest jak plastelina (dobrze wyrobiona), moze w składzie ma tłuszczu duzo..nie wiem sama. Sytuację uratowałam, miałam 2 bitą smietane ubiłam dodałam pokrojone w kostkę kiwi. pycha! Ale to ciasto makowe jest super do tortów, zrobie z masą z pianek następne. Mężowi na urodziny zrobie tort- kobitke w bikini;)
-
2008/10/02 15:42:20
mielone migdały sporadycznie pojawiają się w okolicznych sklepach...i dobrze, bo nie mam czym mielić:)
planuje to ciasto zrobić, ale boje sie tej masy skoro jest wiele komentarzy pełnych obawi co do jej zwarzenia się, itp..może niech sie wypowiedzą osoby, którym ta masa sie udała: jakiej czekolady użyły:)?bo może rzeczywiscie to problem z jakością czekolady...
-
Gość: lienka4, 19-dom-3.acn.waw.pl
2008/10/03 13:37:40
no więc mi się nie udało z białej czekolady wedla. Najlepie mieć w zapasie 2 śmietane i ratować sytuacje:) napisz czy Ci wyszło. Dobry pomysł, wszyscy którym się udało, z akej czekolady? Gdzieś czytałam wyżej że z Biedronki.
-
Gość: , nat.spray.pl
2008/10/07 12:21:34
Witam,

mam pytanko czy mogę dodać do kremu aromatu?
-
2008/10/08 19:38:05
Myślę, że nie zaszkodzi :)
pzdr
-
2008/10/09 18:49:40
tak jak zapowiadalam zrobilam ten tort. ale krem mi sie zwarzyl.....
jak dodalam biala czekolade to od razu .... nie wiem wogole jak rozpuszczac biala czekolade. jak sie rozpuscila to oddzielil sie z niej olej ale wymieszalam ta maz. i myslalam ze cos z tego bedzie ale jak juz dodalam do smietanki to sie zwarzylo......... buuu :( i musialam ratowac spody kremem z proszku bo juz czasu nie mialam zeby zrobic normalny krem :(
-
2008/10/09 18:57:54
aha robilam z alpen gold no ii biszkopt mi nie wyrosl za bardzo- na dwie czesci tylko sie go dalo przekroic.za to byl juz gotowy po 25 minutach :) hmm ale nie zrazam sie co do tego przepisu nastepnym razem znow sprobuje. tak jak nie od razu mi wychodzily makowce na swieta ;) pozdrawiam :)
-
Gość: anula, 213-94-182-163.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net
2008/10/10 16:40:11
witam cie dorotko ;) slyszalam ze mozna krem zrobic tak; ze czekolade sie rozpuszcza z smietana lekko podgrzana, gdy czekolada sie rozpusci - wkladamy do lodowki do schlodzenia.gdy juz jest schlodzona to ubijamy. czy robilas moze dorotko w ten sposob?bo chcialabym sprobowac a moze ty cos poradzisz . pozdrawiam
-
2008/10/11 15:56:17
Mona, ta czekolada jest niedobra, skoro po rozpuszczeniu oddziela się od niej olej...dziwne..

Anula, ja nie robiłam, ale dziewczyny robiły i pisały, że jest ok, wiec możesz tak spróbować :)

pozdrawiam
-
Gość: agacia, acns15.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/10/11 20:29:35
Widziałąm kiedyś, jak Nigella robi taki mus miętowy z bialej czekolady. Najpierw do rozpuszczonej czekolady dodaje trzy - cztery łyżki ubitej na sztywno kremówki, delikatnie miesza, a potem dopiero wlewa czekoladę do śmietany. Może to coś pomoże? A jeśli chodzi o białą czekoladę - oddzielanie się oleju to jeszcze nic :) ja kiedyś moją piętnaście minut trzymalam nad parą i w ogóle nie chciała sie rozpuścić :D
-
2008/10/12 12:33:16
:DD
-
2008/11/06 17:00:51
Pyszny!:)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Pisz swój dziennik w Internecie