| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
środa, 30 grudnia 2009
Domowe Bounty

Czekoladki kokosowe są pyszne i piszę to szczerze, bo tak na serio to za kokosem wcale nie przepadam:) Tym, którzy mieli okazję skosztować te czekoladkę, bardzo smakowało. Myślę, że nie ściemniali, bo prosili mnie o przepis:) Te słodkości swoim smakiem faktycznie przypominają znane Bounty. Czekoladki zamiast w małe kwadraciki można pokroić w prostokąty i będzie wówczas prawdziwy batonik:) Przepis znalazłam na blogu "Palachinka". I jeszcze jedno: zaglądnij tam koniecznie bo zdjęcia na tym blogu są świetne i bardzo kuszące:) Mnie na kokos skusiły to myślę, że i Ciebie skuszą...:)

 

Domowe bounty 1

Składniki:

  • 100 ml śmietany 18% (gęstej);
  • 300 g cukru kryształu;
  • 250 g margaryny lub masła;
  • 250 g wiórków kokosowych;
  • 150 g gorzkiej czekolady;
  • 2 łyżki oleju (do czekolady);

Wykonanie:

Masło lub margarynę rozpuścić, dodać śmietanę i cukier, zagotować (cały czas mieszając). Masę gotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać kokos i wymieszać. Prostokątną małą formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i wylać masę kokosową. Masę w foremce równo rozsmarować, wyrównać i włożyć na noc do lodówki.

Następnego dnia blat kokosowy wyłożyć z papierem z formy, ostrym nożem pociąć na kwadraciki wielkości czekoladek.

Czekoladę razem z olejem rozpuścić (można w kuchence mikrofalowej). Kokosowe kwadraciki zanurzać w gorącej czekoladzie. Odstawić w chłodne miejsce, by czekolada dobrze zastygła.

Moje uwagi: do rozpuszczenia czekolady zamiast oleju dodałam margaryny i też było dobre. Czekolady użyłam więcej, z tym że dodatkowe 100 g to była mleczna czekolada. Czekoladki są dosyć słodkie, na zasadzie, że jedna do kawki i apetyt na słodkie zaspokojony:)

 

Tagi: czekolada
21:47, alinkawyka , desery
Link Komentarze (5) »
czwartek, 03 grudnia 2009
Blanc-manger z wiśniami

Miałam ochotę na jakiś deserek i zaczęłam szukać, szukać... Ten, może ten... i w końcu trafiłam na coś, na czym swoją uwagę skupiłam troszkę dłużej...:) Deserek zrobiłam, skosztowałam... i nie żałowałam czasu włożonego w przygotowanie tego cuda:) Cuda, bo nie tylko podniebienie, ale i oko deserek cieszył:) Przepis pochodzi z fantastycznego i ciekawego bloga Karolci.

Blanc-manger z wiśniami

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g migdałów bez skórki;
  • 375 ml mleka;
  • 250 ml słodkiej śmietanki (12% lub 18% tłuszczu);
  • 50 g drobnego cukru;
  • 1 łyżeczka agar-agar w proszku lub 1 i 1/2 listka żelatyny;

Składniki na wiśnie w syropie:

  • 125 g mrożonych wiśni;
  • 50 g cukru;
  • 50 ml wody;
  • sok z 1/4 cytryny;

Wykonanie:

1. Jeśli używamy żelatyny, to żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie przez 10 minut. Dokładnie wycisnąć.

2. Migdały zmiksować przy pomocy blendera na drobne kawałki, większe jednak od mielonych migdałów dostępnych w sprzedaży.

3. Dwie łyżki migdałów odłożyć do dekoracji. Resztę migdałów przełożyć do rondelka, wymieszać z mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, pozostawić przez 10 minut pod przykryciem.

4. W między czasie w miseczce wymieszać śmietankę z cukrem i (jeśli używamy) z agarem w proszku (żelatyny jeszcze nie dodawać).

5. Mleko wraz z migdałami przecedzić przez sitko do drugiego garnka dociskając drewnianą łyżką tak, aby do garnuszka wleciało jak najwięcej mleka. Do przecedzonego migdałowego mleka dodać śmietankę z agarem i dokładnie wymieszać. Jeżeli, zamiast agaru używamy żelatyny to również dodajemy ją do garnka. Garnek z miksturą ustawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy do czasu, aż zacznie wrzeć (nie gotować!), a agar lub żelatyna się rozpuszczą (agar wymaga nieco dłuższego podgrzewania niż żelatyna).

6. Miksturę ponownie przecedzić przez sitko i pozostawić 5 minut do przestygnięcia. Wlać do małych szklaneczek. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

7. Aby przygotować wiśnie w syropie, należy cukier, wodę i sok z cytryny wymieszać w rondelku. Mieszankę te trzeba doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować do powstania gęstego syropu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać wiśnie. Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji (wiśnie można zachować w całości lub gotować do czasu, aż zaczną się rozpadać). Pozostawić do przestygnięcia, następnie schłodzić w lodówce. Wiśnie w syropie można przechowywać w lodówce przez tydzień.

19:55, alinkawyka , desery
Link Komentarze (6) »
sobota, 10 października 2009
Wróciłam...:)

Przepraszam Was wszystkich za moją długą nieobecność i za to, że nie zostawiłam żadnej notki z informacją, że chwilowo znikam:( Nie zdążyłam nic napisać:(

Moja nieobecność była powodem urlopowania się i wypoczywania od pracy zawodowej i ... od pieczenia placków też, a jakże:)

Urlop spędziłam w pięknej Turcji. Wypoczęłam, jak nigdy! I dlatego też w przyszłym roku tam jeszcze wrócę. Wrócę, pomimo tego, że nie wracam w te same miejsca:) Wrócę, bo do Turcji poczułam szczególny sentyment:)

Póki co, zanim pojawią się nowe wpisy z nowymi przepisami, to pochwalę się Wam jakimi lodami zajadałam się na wczasach na Tureckiej Riwierze:)

lody truskawkowe

Lody truskawkowe

lody czekoladowe

Lody czekoladowe


A oto moi Kochani moje lody urodzinowe (urodziny też świętowałam w Turcji w bardzo miłym gronie:)) To jedne z najmilszych urodzin w moim życiu:)

lody urodzinowe

 

14:37, alinkawyka , desery
Link Komentarze (12) »
piątek, 21 sierpnia 2009
Lody tiramisu

Pewnego razu zobaczyłam na blogu Dorotus wpis zatytułowany "Lody tiramisu". I od razu ten przepis mnie zaintrygował, bo chociaż za lodami nie bardzo przepadam, to na punkcie kawowego smaku szaleję!:) Przygotowane lody okazały się pyszne! Ich smak rozpływał się w moich ustach:) Polecam Wam ten przepis, bo te lody smakują lepiej niż te ze sklepu, no i ... wiemy, co jemy:)

Lody tiramisu

Składniki:

  • 200g biszkoptów lady fingers;
  • 1,5 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej (świeżo zaparzonej);
  • 500g serka mascarpone (dobrze schłodzonego);
  • 300 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej);
  • 100g drobnego cukru;
  • 1/4 szklanki likieru kawowego;
  • kilka kostek gorzkiej czekolady, startej na tarce o drobnych oczkach;

Wykonanie:

Foremkę keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć przezroczystą  lub aluminiową folią, tak by potem lody bez problemu z niej wyjąć.

Biszkopty zanurzać na dobrą chwilę w kawie (by całe nią nasiąkły) i natychmiast układać na dno foremki, jeden przy drugim. Śmietanę kremówkę (150g) ubić na sztywno, dodać do niej serek mascarpone (250g), dalej ubijać, wsypać cukier (50g), dodać likier kawowy, ubić. Całość wyłożyć na nasączone biszkopty. Włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.

Po tym czasie należy identycznie wykonać drugą połowę deseru, zużywając pozostałe biszkopty, resztę kawy, kremówki, mascarpone, cukru (już bez likieru). Gotowe lody wstawić do zamrażalnika najlepiej na całą noc.

Lody wyjmujemy z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem, by się łatwiej kroiły. Na górę zetrzeć czekoladę, natychmiast podawać.

21:53, alinkawyka , desery
Link Komentarze (5) »
wtorek, 09 grudnia 2008
Wspomnienie...

Takie lody uwielbiam ponad wszystko!!!

lody

17:47, alinkawyka , desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 03 listopada 2008
Kawowa PANNA COTTA

Przepyszna!!! Delikatność śmietanki i lekki posmak kawy same mówią za siebie:) Zdecydowanie polecam ten deser:) Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia".

Kawowa panna cotta

Składniki na 4-6 porcji:

  • 15 g żelatyny;
  • 600 ml śmietanki 30% lub 36%;
  • 50 g cukru pudru;
  • 150 ml mocnej kawy;
  • 4 łyżki likieru kawowego;

Wykonanie:

Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wodą i zostawiamy na 5 minut, by napęczniała. Śmietankę i cukier podgrzewamy w niedużym garnku, uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Do gorącej śmietany dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec wlewamy kawę i likier kawowy, mieszamy i odstawiamy z ognia. Małe foremki lub jedną większą opłukujemy zimną wodą i napełniamy kawowym musem. Chłodzimy, dopóki nie stężeje (min. 4 godziny). Przed podaniem formę zanurzamy w gorącej wodzie i wyjmujemy galaretki na talerzyki deserowe lib szklaną paterę.

15:00, alinkawyka , desery
Link Komentarze (4) »