| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
czwartek, 29 grudnia 2011
Już za chwileczkę, już za momencik...

... Nowy Rok 2012!!!

Kochani... wszystkiego dobrego w Nowym Roku... niech marzenia się spełniają!!!

choinka

18:16, alinkawyka , inne
Link Komentarze (4) »
wtorek, 02 sierpnia 2011
WYRÓŻNIENIE

Za nominację serdecznie dziękuję KOTOM 2:). Bardzo się cieszę, że odwiedzacie mojego bloga, jest mi bardzo bardzo miło:)

k

A oto zasady zabawy:

1. Trzeba umieścić u siebie link do bloga osoby, która przesłała nominację.

2. Należy wkleić powyższe logo na swoim blogu.

3. Napisać 7 rzeczy o sobie.

4. Nominować 16 osób i poinformować je o tym, pisząc odpowiedni komentarz.

Co do pierwszej i drugiej zasady, to się wywiązuję.

Pozostałe? Chyba się wyłamię, bo nie lubię pisać o sobie i nie potrafię wyróżnić 16 osób. Przeglądam wiele blogów z całego świata i ciągle wynajduję jakieś nowe, ciekawe... Na wielu z nich pozostawiam swoje komentarze i do wielu powracam. Każdy bloger na swoim blogu pozostawia jakąś cząstkę (nawet więcej jak część) siebie i to jest najważniejsze.

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i wszystkim Wam dziękuję za miłe komentarze i odwiedziny:) Buźka:)

20:45, alinkawyka , inne
Link Komentarze (2) »
niedziela, 14 listopada 2010
Turecki kebab

 

Turecki kebab

14:23, alinkawyka , inne
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 06 września 2010
Lody z Budapesztu

No i jak się tu oprzeć takiej reklamie??? Nie dało się ominąć tej lodziarni, oj nie...:)

lody lody

 

Zakupione lody... Polecam, bo pyszne były:)

 

lody lody1

21:35, alinkawyka , inne
Link Komentarze (7) »
czwartek, 24 grudnia 2009
Wesołych Świąt!!!

swieta

 

Kochani!

Życzę Wam w ten Radosny Dzień

by smutki Wasze odeszły w cień.

Życzę Wam zdrowia i pomyślności

niech radość w Waszych sercach gości.

Życzę Wam błogosławieństwa od Boga

-Dzieciątka Maleńkiego.

I życzę Wam wszystkiego dobrego!!!

Wesołych Świąt!!!

Alina

 

23:13, alinkawyka , inne
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 14 grudnia 2009
Dziękuję...

... blue_megi - autorce bardzo interesującego bloga "rogalik". Dziękuję za wyróżnienie i bardzo się cieszę, że zaglądasz na moje skromne stronki bloga. Jest mi bardzo miło i cieszy mnie, że do mnie zaglądasz. Pozdrawiam Cię serdecznie:)


znaczek

 

Zasady zabawy są takie:

• Opublikuj znaczek na swoim blogu z komentarzem zachęcającym i linkiem do osoby, od której go otrzymałaś/otrzymałeś
• Przekaż go do 10 osób z prośbą o opublikowanie zasad.
• Osoby, które odbiorą znaczek proszone są o zostawienie komentarza.

Nie jestem w stanie wymienić 10 blogów, które miałabym ochotę wyróżnić. Dla mnie każdy blog o tematyce przede wszystkim kulinarnej jest na swój sposób wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Śledzę nowości, które się pojawiają w Waszych wpisach na bieżąco i wierzcie mi, wiele Waszych przepisów mam w Ulubionych. Myślę, że tak samo ma każda z Was:) Nie wyróżnię zatem 10 blogów, bo po prostu nie jestem w stanie tego zrobić:( Wszyscy prowadzicie ciekawe i wspaniałe blogi i muszę przyznać, że mimo dosyć dobrej i wszechstronnej wiedzy w temacie gotowania i pieczenia, to i tak ciągle czegoś nowego od Was się uczę. I za to wszystkim Wam serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam ciepło!

17:49, alinkawyka , inne
Link Komentarze (4) »
wtorek, 11 sierpnia 2009
Wyróżnienie:)

Atinko, bardzo serdecznie dziękuję za nominację:)

 

Zasady:

1. Podziękować osobie, która Cię nominowała.
2. Skopiować logo Kreativ Blogger Award i umieścić na blogu
3. Zamieścić również link do osoby, która Cię nominowała
4. Napisać o sobie 7 rzeczy, które mogą kogoś zainteresować
5. Wybrać 7 blogów do nagrody
6. Umieścić linki do nominowanych blogów
7. Na każdym z nich umieścić komentarz, tak aby wiedzieli, że zostali wybrani.

No cóż, mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi tego za złe, ale nie napiszę o sobie nic, bo... nie lubię o sobie mówić na tak dużym forum:(

Nie będę też nominować, bo bardzo lubię wszystkie blogi kulinarne i te mniej i te bardziej mnie interesujące. Zawsze na każdym coś znajdę dla siebie i to mnie cieszy:)

 

21:45, alinkawyka , inne
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 27 października 2008
Papryka konserwowa

Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej".

papryka konserwowa

Składniki:

  • 1 kg papryki;
  • ok.2i1/3 szklanki wody;
  • 10 dkg cukru;
  • 1 dkg soli;
  • ziele angielskie;
  • liść laurowy;
  • ok. 1/2 szklanki octu (10%);

Wykonanie:

Paprykę umyć, przeciąć na pół, usunąć ogonki i pestki, sparzyć zanurzając na 1 minutę we wrzącej wodzie, ułożyć ciasno w wekach lub słojach typu twist i zalać gorącą zalewą.

Przygotowanie zalewy: wodę zagotować z cukrem, solą i przyprawami, dodać ocet i zagotować.

Papryka i zalewa powinny sięgać do 3 cm poniżej brzegów słoi (ja się tego sztywno nie trzymałam:)). Słoje zamknąć zakrętkami i pasteryzować 15-25 minut, zależnie od wielkości słoi.

22:00, alinkawyka , inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 października 2008
Grzyby marynowane

Bardzo fajny przepis, sprawdziłam:) Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej".

Grzyby marynowane

Składniki:

  • 1 kg grzybów;
  • 2 dkg soli na 1 l wody do obgotowania grzybów;
  • 10 dkg cebuli;
  • 1,25 szklanki wody;
  • 1,25 szklanki octu (10%);
  • 5 dkg cukru;
  • 1 dkg soli;
  • 1/2 dkg przypraw (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe);

Do marynowania nadają się borowiki, rydze, maślaki, kozaki, opieńki i gąski. Marynuje się każdy rodzaj grzybów oddzielnie. Najlepsze są grzyby małe, które marynuje się w całości. Można też marynować młode, zdrowe grzyby większe, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki. Grzyby należy oczyścić z piasku, przyciąć trzony i starannie wypłukać. Wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli (cebulę dodać w całości lub pokroić na połówki) i gotować prawie do miękkości. Grzyby wyjąć (cebulę odrzucić), osączyć, ułożyć do słoiczków, ostudzić. Przygotować zalewę zagotowując wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami, ostudzić i zalać nią grzyby. Do grzybów można jeszcze dodać małe cebulki sparzone wodą i obgotowane krążki marchewki. Słoiki zamknąć.

22:33, alinkawyka , inne
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 08 września 2008
Kalafior i brokuły zapiekane z szynką

Bardzo smaczna zapiekanka, lekka, dietetyczna i szybka:) Polecam. Przepis pochodzi z "Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska.

Kalafior i brokuły zapiekane z szynką

Składniki:

  • 400 g kalafiora;
  • 400 g brokułów;
  • 150 g szynki (lub innej wędliny);
  • 2 średnie marchewki;
  • 150 g żółtego sera;
  • 2 jajka;
  • sól, pieprz;

Wykonanie:

Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy.

Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Wkładamy do garnka, zalewamy do połowy wodą i gotujemy około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem (również na półtwardo), a następnie odcedzamy.

Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z jajkami oraz solą i pieprzem (przyprawiamy dość pikantnie). Warzywa delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy masą serowo-jajeczną i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 2000C, aż ser się zrumieni.

Zapikanka lepiej smakuje, gdy warzywa są lekko półtwarde, bo wtedy zachowują swój smak. Amatorom bardziej pikantnych doznań smakowych Pani A.Wojciechowska proponuje zamianę szynki na salami.

23:35, alinkawyka , inne
Link Komentarze (4) »