| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
piątek, 01 października 2010
Bawarskie ciasto z węgierkamii - Weekendowa Cukiernia-Wrzesień 2010

l

Pyszne! Dro żdżowego ciasta takiego jeszcze nie jadłam:) Ciasto rozpływa się w buzi, jest puszyste i delikatne, a śliwki delikatnie je nawilżają:) Ciasto to jeszcze nie raz wykorzystam jako bazę do innych owoców:)

Przepis podała i zarazem gospodarzyła w tej edycji WC Carmellina, której bardzo dziękuję za świetny przepis i fantastyczną zabawę:)

 

Bawarski placek ze śliwkami

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży;
  • 200 ml letniego mleka;
  • 400 g mąki pszennej;
  • szczypta soli;
  • 1 jajko;
  • 100 g cukru + 1 łyżka;
  • 75 g roztopionego masła;
  • 1,25 kg śliwek węgierek;
  • 50 g posiekanych migdałów;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;

Wykonanie:

Drożdże rozrobić z mlekiem i łyżką cukru i odstawić na 15 minut, by rozczyn zaczął pracować.

Połowę mąki, sól, jajko i 75 g cukru wymieszać z roztopionym i przestudzonym masłem. Wyrobić ciasto dodając stopniowo pozostałą mąkę. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe powinno mieć na swojej powierzchni pęcherzyki powietrza i winno odchodzić od ręki. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać troszkę mąki.  Wyrobione ciasto należy odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką.

W tym czasie należy umyć i wypestkować śliwki.

Wyrośnięte ciasto należy jeszcze raz zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie wyłożyć nim formę (moja 20x30 cm) wyłożoną papierem pergaminowym. Ciasta nie wałkowałam tak jak podaje oryginalny przepis, tylko rozciągałam je na blaszce dłońmi. Ciasta drożdżowego nie powinno się wałkować, bo niszczymy pęcherzyki powietrza.  Na ciasto wykładamy śliwki, które posypujemy posiekanymi migdałami. I znów przepis podaje, żeby ciasto piec w 200oC, ale ja piekłam w 180oC przez 35 minut. Najpierw podpiekłam delikatnie dolną grzałką przez około 15 minut a potem piekłam już góra-dół.

Gorące ciasto należy posypać pozostałym cukrem wymieszanym z cynamonem.

 

środa, 09 lipca 2008
Drożdżówka z jagodami

Drożdżówka z jagodami jest... pyszna, delikatna i puszysta:) Wykorzystując sezon świeżych jagód, ciasto to piekłam już kilka razy:) Polecam.

drożdżówka z jagodami

Przepis na ciasto drożdżowe i sposób wykonania znajdziesz tutaj. Jedyną różnicą jest to, że drożdżówka miała być większ, więc składniki podwoiłam.

Po przygotowaniu ciasta drożdżowego i wyrośnięciu, ciasto rozwałkowałam na prostokąt (należy mocno podsypywać mąką, żeby nie przykleiło się do stolnicy), rozłożyłam na cieście jagody (dużo). Jagody posypałam delikatnie cukrem kryształem i opakowaniem budyniu śmietankowego. Następnie ciasto zwinęłam w roladę i wyłożyłam do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto należy odstawić na 10 minut, żeby jeszcze troszkę wyrosło. Następnie posmarować wierzch drożdżówki rozmąconym jajkiem. Drożdżówkę należy piec w temperaturze 1800C przez około 1 godzinę.

 

sobota, 15 marca 2008
Drożdżówka z serem

Uwielbiam ciasto drożdżowe i to pod każdą postacią. Poniższy przepis jest tak naprawdę na rogaliki drożdżowe, ale tym razem upiekła się drożdżówka:) Receptura stara jak świat, wyciągnęłam ją jakiś czas temu z najstarszego zeszytu z przepisami, jaki był w domu. Przepis wygrzebałam, poczytałam i od tamtej pory uważam go za najlepszy...

drożdżówka z serem

Składniki na cisto drożdżowe:

  • 0,5 kg mąki pszennej;
  • 5 dkg margaryny lub masła;
  • 15 dkg cukru pudru;
  • 5 dkg drożdży;
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • szczypta soli;

Wykonanie:

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, wymieszać. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Następnie należy odstawić go na 5 minut w ciepłe miejsce.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąkę przesiać przez sito do miski, zrobić w mące dołek i wlać wyrośnięty rozczyn, dodać utarte żółtka i letnie mleko. Wyrabiać ciasto do momentu pojawienia się na nim pęcherzyków. Następnie dodać letni roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki na masę serową:

  • około 0,5 kg zmielonego sera;
  • niepełna szklanka cukru pudru;
  • 2 żółtka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy;

Wykonanie:

Do sera dodać kolejno wszystkie składniki i razem urobić.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść i zrobić na stolnicy prostokąt. Ciasto można wałkować, ale wałkowanie drożdżowego ciasta raczej jest nie wskazane, gdyż przy naciskaniu go wałkiem, z ciasta ucieka powietrze, które było wtłoczone przy wyrabianiu i rośnięciu potem w misce. Na przygotowane ciasto należy wyłożyć masę serową i zwinąć całość jak roladę. Zrolowane ciasto włożyłam do dłuższej keksówki. Ciasto w blaszce odstawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem lub samym białkiem. Piec 1 godzinę w temperaturze 1800C.

sobota, 16 lutego 2008
Placek drożdżowy z jabłkami

Kombinowałam, cudowałam i w smaku wyszło. Środek ciasta trochę zapadnięty, bo z jabłkami przedobrzyłam:( Ale zakalca nie było, i właśnie to jest ważne:) Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, okazała się zdecydowanie za mała:( Ćwiartki jabłek wypływały spod kruszonki i uciekały z tortownicy na zewnątrz:) Ostatecznie ciasto w smaku jest dobre, nawet pyszne, ale jak ktoś z Was Kochani zdecuduje się na jego upieczenie, to w większej formie proszę:)

placek drożdżowy z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej;
  • 1 szklanka mleka;
  • 0,5 kostki margaryny (ja używam "Kasi");
  • 5 dkg drożdży;
  • 3 żółtka;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • szczypta soli;

Składniki na kruszonkę:

  • 0,5 szklanki mąki krupczatki (ja użyłam mąki pszennej);
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1/3 kostki margaryny ( może być "Kasia");

Poza tym:

  • 4 dorodne jabłka pokrojone w cienkie cząstki;
  • cynamon;
  • tłuszcz do wysmarowania formy;

Wykonanie:

Roztopić tłuszcz i odstawić do wystudzenia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać troszkę lekko ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać przez sito mąkę, cukier puder, dodać cukier waniliowy, sól wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i żółtka. Zarobić ciasto i dodać przestudzony tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić. Kiedy ukażą się na cieście pęcherzyki, to znaczy że jest super wyrobione:) Ciasto najlepiej przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w jakieś ciepłe miejsce.

W tym czasie można przygotować jabłka i kruszonkę.

Kruszonka: przesiać przez sito do naczynia mąkę, cukier puder, dodać cukier waniliowy i masło lub margarynę. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie lekko rozcierać czubkami palców.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy wyłożyć je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Ciasto w formie równomiernie trzeba rozłożyć. Na cieście należy ułożyć cząstki jabłek, następnie trzeba posypać je cynamonem i kruszonką. Ciasto musi postać w formie jeszcze jakieś 10 minut. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w temperaturze 1600C. Ciasto jest gotowe gdy się zrumieni, a boki lekko odstają od brzegów formy.