| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
niedziela, 12 października 2008
Pastitsio

Bardzo smaczny i szybki obiad, daję słowo:) Do przygotowania pastitsio zainspirowała mnie atina która nie dość, że ciekawie gotuje to jeszcze robi piękne zdjęcia przygotowanemu jedzonku:) Polecam Wam to danie.

pastitsio

Składniki:

  • 500 g makaronu rurki (penne);
  • 500 g mięsa mielonego;
  • 200 g sera fety;
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 jajka;
  • 1,5 szklanki przetartych pomidorów;
  • sos beszamelowy;
  • oliwa do smażenia;
  • sól, piprz, oregano;
  • 1 pomidor (do dekoracji);
  • trochę sera żółtego do posypania (może być mozzarella);

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła;
  • 1,5 szklanki mleka;
  • 2 łyżki mąki;
  • sól;

Wykonanie:

Makaron ugotować i wystudzić.Do makaronu dodać roztrzepane jajka i fetę pokrojoną w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę-podsmażyć pokrojoną w kostę cebulę i rozgnieciony czosnek. Następnie należy dodać mięso, a jak już się podsmaży to dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą, piprzem i oregano. Sos poddusić przez kilka minut, aż zgęstnieje.

Przygotować sos beszamelowy: do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko-wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać sól do smaku i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje.

Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, na makoron wyłożyć mięso mielone, a na mięso dać resztę makaronu. Całość zalać sosem beszamelowym. Na wierchu ułożyć plasterki pomidora, posypać oregano i startym żółtym serem. Piec, nie przykrywając naczynia przez około 35-45 minut w temperaturze 1800C, do zrumienienia. Po upieczeniu i wyjęciu zapiekanki z piekarnika dobrze jest odczekać około 15 min, żeby potrawę dobrze się kroiło.

piątek, 02 listopada 2007
Hot Dogi

Przepis dostałam już dawno temu od Pani, u której zakupiłam "Dużą Miskę do Ciasta" firmy Tupperware.  Hot Dogi są fajne i dobre, podane zarówno na ciepło jak i na zimno. Pomimo tego, że przepis dodany był do powyżej wspomnianej Miski, to hot dogi można przygotować nie mając tego naczynia:) Polecam:)

hot dogi

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej;
  • 1 szklanka ciepłego mleka;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 jajko;
  • 1 żółtko;
  • 5 dkg drożdży;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 2 łyżeczki cukru;

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do roztartych drożdży dodać jajko, żółtko, olej i mleko. Składniki te wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i przygotowane drożdże. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wówczas należy podzielić je na dwie części. Z każdej części trzeba rozwałkować okrągły placek, który musimy podzielić na osiem trójkątów (jak na rogaliki).

Każdy trójkąt należy posmarować ketchupem, położyć słupek żółtego sera i pół cienkiej parówki (można dodać troszkę ogórka kiszonego czy papryki). Ciasto zawijać na kształt rogalika. Bułeczkę należy posmarować białkiem i posypać ziołami (np. prowansalskie). Piec w temperaturze 1800C do chwili, aż się zrumienią.

                                                                                                                                 Smacznego!