| < Sierpień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
niedziela, 03 kwietnia 2011
Ptysie

Takie oto...:)

 

Ptysie

20:25, alinkawyka , ciastka
Link Komentarze (8) »
sobota, 01 stycznia 2011
Mini ptysie-Weekendowa Cukiernia

Gospodyniami Weekendowej Cukierni w listopadzie i grudniu były... no właśnie, pogubiłam się dziewczyny w tym wszystkim:) Było Was dwie czy trzy?? Już sama nie wiem:) W każdym bądź razie przepis na pyszne mini ptysie jest na blogu Bełkoty...kuchenne oczka. Ptysie są pyszne, zmieniłam jedynie nadzienie. U mnie nadzieniem jest bita śmietana z ajerkoniakiem.

Mini ptysie



Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 80 ml wody;
  • 100 ml mleka;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 75 g masła;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 3 jaja;

Wykonanie:

Do rondelka wlać wodę, mleko z solą, cukrem i masłem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i mieszać na wolnym ogniu 2-3 minuty, aż płyny odparują, a ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek naczynia i łyżki. Masę przełożyć do miski, lekko przestudzić i dodawać po jednym jajku, cały czas przy tym ucierając. Od czasu do czasu ciasto unosimy do góry łyżką, aby wprowadzić powietrze. Ciasto jest gotowe, gdy opada ze szpatulki jak wstążka. Gotowe ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie wielkości mniej więcej piłeczki ping-pongowej na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Przed pieczeniem ptysie należy posmarować żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka.

Mini ptysie pieczemy w 200oC przez 10-15 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 250 ml śmietany 30%;
  • 90 ml ajerkoniaku;
  • 1 śmietana w proszku;
  • 1 łyżka cukru;
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody;

Wykonanie:

Śmietanę z cukrem i śmietaną w proszku ubić na sztywną masę, dodać ajerkoniak cały czas przy tym miksując masę. Na końcu dodać żelatynę, wymieszać.

Zimne ptysie nadziewać kremem ajerkoniakowym za pomocą szprycy. Ptysie nadziewany przekłuwając je od spodu.

Uwagi:

Do ciasta dodałam więcej mąki (tak około 50g), gdyż wydawało mi się zbyt rzadkie.

 

Mini ptysie 1

 

19:29, alinkawyka , ciastka
Link Komentarze (14) »
środa, 01 września 2010
Weekendowa Cukiernia w Sierpniu - Rożki Babci Rózi

l

Powiem Wam jedno... Basia podzieliła się PYSZNYM przepisem na fantastyczne rożki swojej babci. Przepis rewelacja. Rożki są warte całego "zachodu" przy pieczeniu. Zabierajcie się do roboty Kochani, bo warto! Basiu dziękuję za przepis, bo u mnie tak jak i u Majanki, powtórka na pewno będzie!!!

Rożki Babci Rózi

Składniki:

  • 100 ml letniego mleka;
  • 50 g drożdży;
  • 5 łyżek cukru kryształu;
  • 300 g mąki pszennej;
  • 3 żółtka;
  • 150 g masła;
  • konfitura z róży lub dobre powidła (na nadzienie);
  • cukier kryształ (do obtaczania rogalików);

Wykonanie:

Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut, aby drożdże podrosły. Następnie do drożdży dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z masłem, dodać przygotowany rozczyn z żółtkami i zagnieść ciasto (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie to ciasto potrzebuje dodatkowych 50 g mąki). Wyrobione ciasto włożyć do głebokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać, aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie, to należy wyjąć je z wody po około 20 minutach - zwykle wypływa, ale nie zawsze:)) Ciasto wyjęte z wody wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić je na 8 części, wałkować okrągłe placki na grubość 2-3 mm, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów), na szerszym końcu każdego trójkąta położyć pół łyżeczki nadzienia, zwinąć, szczelnie ścisnąć rogi. Rogaliki piec na złoty kolor w 175oC. Upieczone i jeszcze ciepłe rogaliki moczymy w białku (górną część) i w cukrze krysztale.

Gospodyni Weekendowej Cukierni w sierpniu-Basia dodaje, że rożki są maleńkie, dosłownie na jeden, góra dwa kęsy.

22:14, alinkawyka , ciastka
Link Komentarze (11) »
piątek, 28 sierpnia 2009
Mleczne ciasteczka

I znowu zagościłam w kawiarence u Dorotki:) Tym razem wybrałam mleczne ciasteczka, które z każdym kolejnym  dniem były coraz lepsze:) Moim znajomym bardzo smakowało to małe "conieco" do kawki, więc myślę że i Wam te wdzięczne ciasteczka smakować będą :)

Mleczne ciasteczka

Składniki na około 30 ciasteczek:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki mleka w proszku;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • 150 g miękkiego masła;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 2 jajka;
  • 125 g białej czekolady (posiekanej);

Wykonanie:

Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać je do masy maślanej, cały czas przy tym miksując (przy zbyt szybkim dodawaniu jajek masa może się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy i wszystko razem zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.

Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległościach od siebie. Ciasteczka lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200oC przez 10 minut. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.

22:54, alinkawyka , ciastka
Link Komentarze (6) »
środa, 04 lutego 2009
Kokosanki

Do upieczenia kokosanek zainspirowała mnie Majanka. Ciasteczka okazały się mięciutkie, słodziutkie i cudownie kokosowe... Jeśli masz jakieś "wolne" białka, to nie zwlekaj tylko bierz się za pieczenie!

kokosanki

Składniki:

  • 4 białka;
  • 1 szklanka drobnego cukru kryształu;
  • 300g wiórków kokosowych;
  • kilka kropel aromatu cytrynowego;

Wykonanie:

Białka ubić (najlepiej ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i białka nadal ubijać aż do momentu rozpuszczenia się cukru.  Następnie wsypać wiórki kokosowe, dodać aromat  i wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Formować ciasteczka ( kładłam łyżką) i wykładać na przygotowaną blaszkę. Piec około 20 minut w temperaturze 1600C.

20:59, alinkawyka , ciastka
Link Komentarze (3) »
niedziela, 17 sierpnia 2008
Kulki rafaello

Przepis pochodzi z internetu, ale mam go już tak długo, że nie pamiętam ani autora, ani strony:( Niemniej jednak twórcę tych pysznych kuleczek warto pochwalić, bo są wyborne. Jeden z moich znajomych powiedział kiedyś, że są lepsze aniżeli oryginał...:) Nie wiem... Mnie smakują i te oryginalne i te zrobione przeze mnie...

rafaello

Składniki:

  • 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia przygotowanych kulek;
  • 100 g wiórków kokosowych do środka;
  • 200 g masła;
  • 200 g cukru kryształu;
  • 125 ml wody;
  • 250 g mleka w proszku;
  • 2 płaty wafla;
  • migdały;

Wykonanie:

Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić. Po ostudzeniu wlać do miski, dodać 100 g wiórków kokosowych, miękkie masło, mleko w proszku i bardzo drobno pokruszony wafel. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 minut, by lekko stężała.

W tym czasie sparzyć migdały wrzątkiem i obrać ze skórek.

Z masy formować kulki wielkości rafaello wkładając do środka każdej z nich migdała. Przygotowane kulki obtaczać w kokosie.

 

20:03, alinkawyka , ciastka
Link Komentarze (40) »
poniedziałek, 04 lutego 2008
Ptysie z kremem kokosowym

Przepis trochę kombinowany, no bo... receptura na ptysie z jednego przepisu, receptura na krem kokosowy z drugiego przepisu...:) Ale w sumie i jeden i drugi przepis pochodzą z gazety "Moje Gotowanie" nr 5/2005. Ptysie jeden po drugim z talerza znikały, myślę zatem, że były dobre:) Dla mnie jednak krem był za mało słodki, następnym razem dodam ciut więcej cukru.

ptysie z kremem kokosowym

Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 1 szklanka mąki tortowej;
  • 5 jajek;
  • 12,5 dkg masła;
  • szczypta soli;
  • 1 szklanka wody;

Wykonanie:

Szklankę wody wlać do garnka, dodać tłuszcz i szczyptę soli, zagotować. Zestawić z ognia. Wsypywać mąkę, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Podgrzewać, nadal mieszając, aż masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i ucierać drewnianą łyżką, wbijając kolejno jajka. Masę mieszać energicznie, aż powstanie jeden duży płat. Gotowe ciasto powinno być gładkie, lśniące, jednolite i odpadać od łyżki przy potrząsaniu. Ciasto najlepiej nałożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta. Piec około 15 minut (aż wyrosną) w temperaturze 2200C, po czym zmniejszyć temperaturę do 2000C i piec jeszcze 5 minut, aby ptysie dobrze wyschły.

Składniki na krem kokosowy:

  • 19 dkg wiórków kokosowych;
  • 2 szklanki śmietany kremówki;
  • 1 szklanka mleka kokosowego;
  • 3 żółtka;
  • 0,5 szklanki cukru pudru (można dodać trochę więcej);
  • 3 łyżki likieru kokosowego (niekoniecznie);
  • 1 łyżka żelatyny;

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wody (ja moczyłam w tak około 1/5 szklanki). Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko kokosowe zagrzać z wiórkami i wlać do żółtek, stale mieszając. Dodać likier (jeśli go mamy). Śmietanę ubić. Podgrzać żelatynę (nie gotować). Bitą śmietanę i żelatynę delikatnie wymieszać z masą żółtkowo-kokosową.

Gotowym kremem przekładać wcześniej przekrojone ptysie. Wierzch ciastek można ozdobić polewą czekoladową.

 

CO O PTYSIACH WIEDZIEĆ NALEŻY?

  • Wyciskając ciasto zostawiajmy odstępy, ponieważ w czasie pieczenia znacznie powiększy swoją objętość.
  • Gorące ptysie kroimy nożyczkami lub ostrym nożem na pół, a nadzienie nakładamy gdy wystygną.

                                       (z gazety "Moje Gotowanie" nr 5/2005)

 

22:39, alinkawyka , ciastka
Link Komentarze (4) »
środa, 24 października 2007
Moje rurki

Są przepyszne, najlepiej zacząć je jeść w następnym dniu po upieczeniu i nadzianiu kremem. Wszystkim smakują:) Mnie zresztą też:)

 

Moje rurki

 

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej;
  • 1,5 kostki margaryny "Kasia" lub masła;
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany;

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito, dodać margarynę lub masło i posiekać tłuszcz razem z mąką. Następnie dodać śmietanę i zarobić ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi. Zarobione ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (minimum). Kiedy ciasto jest już schłodzone, to wałkować na stolnicy placki (jak na pierogi), kroić radełkiem paski o szerokości około 2 cm, nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej strony namoczyć w białku i cukrze krysztale. Układać na blaszce ocukrzoną stroną do góry. Rurki piec w temperaturze 2000C przez około 15 minut. Jak są zrumienione, to powinny być już dobre.

Składniki na krem:

  • 3/4 l mleka;
  • 7 żółtek;
  • 1,5 szklanki cukru kryształu;
  • 2 cukry waniliowe;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;

Wykonanie:

Wszystkie składniki włożyć do garnka i wymieszać."Mieszankę" podgrzewać, aż do zagotowania (należy przy tym cały czas mieszać, by budyń się nie przypalił). Budyń ostudzić.

  • 2 kostki masła;
  • 1 kieliszek rumu lub spirytusu;

Masło utrzeć na puch, dodawać partiami budyń, cały czas przy tym ucierając. Na końcu masę budyniową połączyć z alkoholem.

Gotowym kremem nadziewać przy pomocy szprycy, wystudzone rurki.

                                                                                                     Smacznego!
 

 

19:08, alinkawyka , ciastka
Link Dodaj komentarz »