| < Kwiecień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
wtorek, 13 grudnia 2011
Ciasto marchewkowe pod serową pierzynką

Delikatne, puszyste, lekko wilgotne... Podczas pieczenia zapach z piekarnika roznosił się po całym domu i kusił...:) Przepis na to smaczne ciasto znalazłam u Aleksandry. Gorąco polecam ten przepis.

Ciasto marchewkowe 1

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 1 szklanka cukru brązowego;
  • 2/3 szklanki oleju;
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka marchewki otartej na tarce o grubych oczkach ;
  • 1/2 szklanki soku ananasowego lub pomarańczowego;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej;
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich;

Wykonanie:

Całe jaja, cukier brązowy i cukier waniliowy zmiksować, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Do ubitych jaj dodawać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę, Delikatnie wymieszać (mikserem na niskich obrotach). Następnie należy dodać olej i sok i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i orzechy, delikatnie wymieszać.

Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28x20cm wyłożyć papierem pergaminowym i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180oC około 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić.

Składniki na masę serową:

  • 2 łyżki masła;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 120g serka śmietankowego;
  • 1 cukier waniliowy;
  • kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy;

Wykonanie:

Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego.

Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem i od razu dodałam do masy serowej cały czas miksując). Masa ładnie trzymała się na cieście.

poniedziałek, 26 września 2011
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson)

Wrzesień, wrzesień... i kolejna Weekendowa Cukiernia. W tym miesiącu Tofka nam gospodarzy i tym samym zaproponowała nam na wspólne pieczenie Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson). Ja tam za czekoladowymi ciastami bardzo nie przepadam, ale jak jest to skosztuję, a co? Dlatego też dałam szansę i temu ciastu i upiekłam je:) Muszę przyznać, że jest baaardzo dobre, prawdziwie czekoladowe i rozpływa się w ustach. Moja koleżanka Ania powiedziała, że smakuje jak prawdziwa BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:)

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao);
  • 125g miękkiego masła;
  • 6 jaj;
  • 175g cukru kryształu;
  • skórka otarta z 1 pomarańczy;
  • 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy);
  • 500 ml śmietany 36%;
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao;

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180oC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonej gorącej czekolady dodać masło i dobrze wymieszać do chwili, aż masło się rozpuści. Ostudzić. 2 jaja i 4 żółtka ubić z 75g cukru, dodać przestudzoną czekoladę z masłem, likier i pomarańczową skórkę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać.

Oddzielnie ubić na sztywną pianę 4 białka, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Do ubitej piany dodać kilka łyżek masy czekoladowej i lekko wymieszać. Następnie dodać pozostałą masę czekoladową i delikatnie mieszać do połączenia się składników.

Tortownicę o wymiarach 23-25 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. W trakcie studzenia opada.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Posypać gorzkim kakao.

Moje uwagi: Do ubitej śmietany z cukrem dobrze jest dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki gorącej wody. Przed dodaniem żelatyny do śmietany radzę ją troszeczkę przestudzić tak, aby była letnia. Będziemy mieć wówczas pewność, że śmietana nie podejdzie wodą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną wg Nigelli Lawson

niedziela, 15 maja 2011
Ciasto cappucino

Pyszne ciasto o smaku kawy cappucino z pyszną bitą śmietaną cappucino i biszkopcikami moczonymi w kawce:)

Ciasto cappucino

poniedziałek, 11 kwietnia 2011
Rodzynkowiec

Pyszne ciasto dla tych, co uwielbiają rumowe smaki w połączeniu z pyszną czekoladą od Wedla.  Przepis dostałam od pewnej znajomej Pani, która twierdzi, że gotuje i piecze tylko to co dobre:) I się nie myli, bo ciasto jest wyśmienite!!!:)

 

Rodzynkowiec

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 2 łyżki ciemnego kakao "Wedel";
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180oC około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół.

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie czekoladowe;
  • 2,5 szklanki mleka;
  • 4 łyżki cukru kryształu;
  • 200 g masła;

Wykonanie:

Budynie rozpuścić w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać rozmącone budynie czekoladowe i zagotować, wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń. Na koniec można dodać troszeczkę rumu.

Składniki na masę rodzynkową:

  • 100 g czekolady mlecznej "Wedel";
  • 100 g czekolady gorzkiej "Wedel";
  • 100 g masła;
  • 400 g rodzynek;
  • 1 szklanka rumu;

Wykonanie:

Rodzynki zalać rumem i odstawić przykryte spodkiem na całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączyć, rum zachować.

Masło lekko roztopić i rozpuścić w nim czekolady. Następnie do masy czekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić.

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki;

Przełożenie ciasta:

Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu, który należy skropić pozostałym po rodzynkach rumem. Na skropiony rumem biszkopt należy wyłożyć resztę masy budyniowej.  Na masę budyniową wykładamy przestudzoną masę rodzynkową.

Ciasto odstawić do stężenia.

Rodzynkowiec2

 

 

poniedziałek, 14 lutego 2011
Rolada z czekoladowym nadzieniem

 

Rolada z czekoladowym nadzieniem

niedziela, 13 lutego 2011
Piernik

Faaajny ten piernik, tyle Wam powiem:)

Piernik

Składniki:

  • 125 g margaryny;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany;
  • 1 szklanka miodu sztucznego;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 3 jajka;
  • 1 przyprawa do piernika;
  • 2 łyżki kakao;
  • rodzynki;
  • migdały i orzechy (posiekane);

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Cały czas ucierając, dodawać kolejno po jednym całym jajku. Gdy ciasto będzie dobrze utarte, dodać gorący miód z sodą (miód mocno podgrzać i do gorącego dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Miód powinien się spienić:), wymieszać. Następnie dodać śmietanę, mąkę pszenną wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika oraz bakalie. Wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy keksowej (tej dłuższej). Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC okoły 50 minut. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Jeśli patyk będzie suchy, to ciasto można wyjąć, jeżeli nie to ciasto trzeba jeszcze dopiec.

Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać bakaliami.

środa, 02 czerwca 2010
Tort latte-macchiato z jogurtem - Weekendowa Cukiernia-Maj

 

 

Gospodyni Weekendowej Cukierni w miesiącu maju oprócz pysznego ciasta z rabarbarem (patrz poniżej) zaproponowała pyszny torcik, tak tak pyszny! Delikatność jogurtu, posmak kawy... to co lubię najbardziej:) No i to słowo w nazwie... tort.

 

tort latte-macchiato

 

Ciasto:

  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 125g masła;
  • 80g cukru pudru;
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego;
  • szczypta soli;
  • 2 jajka;
  • 100g mąki pszennej;
  • 50g mąki ziemniaczanej;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;

Biały krem:

  • 750g jogurtu naturalnego;
  • 90g cukru pudru;
  • 5 łyżeczek żelatyny;
  • 2 łyżki gorącej wody;
  • 200 ml śmietany 30%;

Ciemny krem i dekoracja:

  • 450g jogurtu naturalnego;
  • 80g cukru pudru;
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej;
  • 4 łyżeczki żelatyny;
  • 2 łyżki gorącej wody;
  • kakao do dekoracji;

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200oC. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając dodajemy po jednym całym jajku. Następnie przesiewamy do masy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy, delikatnie równamy i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie ciasto wykładamy na paterę i i spinamy obręczą do tortów.

Biały krem: Jogurt łączymy z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą jogurtu. Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. 2/3 kremu wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Pozostały krem odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej.

Ciemny krem: Jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z pozostałym ciemnym kremem. Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową. Ciemny krem wykładamy na jasny krem.

Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut. Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na ciemny krem.

Ciasto wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem tort posypać kakao.

piątek, 01 stycznia 2010
Ciasto orzechowe z czekoladą

Od zawsze to ciasto lubiłam. Orzechy, posiekana czekolada i zapach rumu... Przepyszne:) Przepis jest stary i nie mam pojęcia, skąd go mam:(

Ciasto orzechowe z czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej;
  • 250 g orzechów laskowych lub włoskich;
  • 250 g margaryny;
  • 175 g cukru pudru;
  • 4 jaja;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 5 łyżek rumu;
  • 100 g czekolady gorzkiej;
  • szczypta soli;

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 1 łyżka margaryny;
  • 1 łyżka wody;

Wykonanie:

  1. 150 g orzechów zemleć i lekko przyrumienić na blasze w piekarniku, a pozostałe 100 g drobno posiekać. Margarynę utrzeć na puszysty krem. Stale ucierając, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, sól, a potem kolejno jajka (każde jajko ucierać około pół minuty).
  2. Czekoladę drobno posiekać.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać po łyżce do masy cały czas przy tym ucierając. Do ciasta dodać przestudzone mielone orzechy, posiekane orzechy i posiekaną czekoladę. Prostokątną formę (30 cmx 11 cm) posmarować margaryną, wysypać bułką tartą i przełożyć ciasto.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200oC i piec około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  5. Jeszcze gorące ciasto ponakłuwać patyczkiem i nasączyć rumem.
  6. Przygotować polewę: czekoladę połamać na drobne kawałki, włożyć do garnuszka ze stopioną margaryną, dodać łyżkę wody i podgrzewać na małym ogniu w kąpieli wodnej. Gładką glazurą polać wystudzone ciasto.

Ciasto orzechowe z czekoladą1

Tym razem ciasto upiekłam w wersji świąteczno-noworocznej:) Ciacho zostało upieczone w formie bałwanka, więc zamiast glazurą musiałam polać je lukrem:)

PS. Na prośbę Olciaky przepis dołączam do organizowanej akcji "Karnawałowe przekąski".

 

 

 


wtorek, 18 sierpnia 2009
Krajanka z malinowym nadzieniem

 

l

 

Bardzo się cieszę, że Joanna w Weekendowej Cukierni prowadzonej przez ZawszePolkę zaproponowała te Krajankę. Miałam ją piec już dawno temu, ale tak zwlekałam, aż o niej zapomniałam:) Teraz zmobilizowała mnie Joanna, zatem upiekłam i tym samym przyłączam się do Weekendowej Cukierni &10.

Ciasto przepyszne, mało słodkie. Swoim wyglądem robi wrażenie i bardzo, bardzo cieszy oczy. Warto je upiec i zaskoczyć mile zaproszonych gości.

Krajanka z malinowym nadzieniem

Składniki na ciasto parzone:

  • 70g masła;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 200ml wody;
  • 200g mąki pszennej;
  • 5 jajek;


Składniki na nadzienie:

  • 300g świeżych malin;
  • 50g cukru pudru;
  • 1 łyżka rumu;
  • 1 litr śmietany (użyłam 30%-ej);
  • 80g cukru;
  • 1 łyżka cukru pudu do oprószenia;

Poza tym:

  • 2 blachy do pieczenia 42x35cm (można użyć po prostu 2 razy 1 blachy z piekarnika);

Wykonanie:
Zagotować wodę z masłem, cukrem i solą. Wsypać od razu całą mąkę i mieszać tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścian garnka, uformuje się w kulę, a dno garnka pokryje się białawym nalotem. Masę przestudzić.
Do masy dodawać kolejno jajka i ciągle ucierać, aż nabierze konsystencji miękkiego, łatwo się rozsmarowującego ciasta parzonego.

Nagrzać piekarnik do 250oC. Dwie blachy do pieczenia wysmarować tłuszczem i lekko oprószyć mąką (wyłożyłam papierem do pieczenia).
Ciasto podzielić na 2 części i cienko rozsmarować je na dwóch blachach do pieczenia. Piec po kolei na środkowym poziomie piekarnika przez 10-15 minut na kolor złocisty.
Po upieczeniu ostrożnie oddzielić nożem ciasto od blachy i ostudzić.
Jeden ostudzony płat ciasta pokroić na 3 paski o szerokości 10cm, drugi płat ciasta pokroić nożem na malutkie kawałki-płatki.

Maliny przebrać (10 malin odłożyć na przybranie), posypać cukrem pudrem i skropić rumem. Owoce trochę rozgnieść widelcem i na krótko odstawić.
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. 2/3 bitej śmietany wymieszać z rozgniecionymi malinami i wyłożyć na paski ciasta ptysiowego.

Trochę bitej śmietany na rozetki włożyć do szprycy cukierniczej z ząbkowaną końcówką. Resztą tej śmietany posmarować boki i wierzch krajanki i obsypać płatkami ciasta. Szprycą wycisnąć 10 rozetek z bitej śmietany i każdą ozdobić maliną. Lekko z góry oprószyć cukrem pudrem.

Krajanka z malinowym nadzieniem1

poniedziałek, 27 października 2008
Stefanka miodowo-chałwowa

Przepis ten znalazłam dawno temu w internecie. Źródła niestety nie pamiętam:( Ciasto okazało się tak pyszne, że od dawna często je piekę i mimo to co rusz to smaczek tego ciasta za mną chodzi. Ciacho jest pyszne następnego dnia po przygotowaniu, a przepyszne jak doczeka dnia trzeciego...:)

Stefanka miodowo-chałwowa

Składniki na ciasto:

  • 45 dkg mąki pszennej;
  • 15 dkg cukru pudru;
  • 22 dkg margaryny;
  • 2 jaja;
  • 1,5 łyżeczki sody;
  • 6 łyżek miodu;

Wykonanie:

Mąkę, cukier puder i sodę przesiać na stolnicę, dodać schłodzoną margarynę i dobrze posiekać z sypkimi składnikami. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki. Placki piekę w temperaturze 1800C około 15 minut.

Składniki na krem:

  • 3 budynie śmietankowe;
  • 3/4 szklanki cukru kryształu;
  • 3/4 l mleka;
  • 2 cukry waniliowe;
  • 15 dkg masła;

Wykonanie:

Budynie ugotować z cukrem na mleku. Do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać, aż składniki się dobrze połączą. Gorący budyń wyłożyć równo na upieczonym i wystudzonym placku. Przykryć drugim plackiem. Wystudzić i przygotować pomadę.

Składniki na pomadę:

  • 20 dkg masła;
  • 20 dkg chałwy waniliowej;

Wykonanie:

Masło utrzeć na puch. Do utartego masła dodawać stopniowo pokruszoną chałwę i dobrze utrzeć. Masę wyłożyć na wystudzone przełożone kremem ciasto, przykryć trzecim plackiem. Cisto udekorować polewą czekoladową, można posypać orzeszkami.

 
1 , 2