| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
poniedziałek, 12 września 2011
Ciasto z ... :)

Wiem, wiem... z truskawkami i rabarbarem smakuje wyśmienicie:) Ale u mnie ostatnio śliwek trochę było:) Zamieniłam więc truskawki i rabarbar na śliwki, a do masy śmietanowej dodałam troszkę cynamonu (tak "na oko") i ciacho smakuje równie dobrze:) Polecam:)

Przepis Bajaderki znajdziesz i tutaj. Rabarbar i truskawki zamień na 1 kg śliwek, a do masy śmietanowej dodaj troszkę cynamonu ( 1 łyżeczka).

ze śliwkami

Tagi: owoce
18:31, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 05 września 2011
Ciasto cytrynowo-jogurtowe z malinami

Proste, szybkie i smaczne. Przepis znalazłam w Małej Cukierence i polecam wszystkim!!!

Ciasto cytrynowo-jogurtowe z malinami

Składniki:

  • 290g mąki pszennej;
  • 140g cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • 240g jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 2 duże jajka lekko ubite widelcem;
  • 4 łyżki masła;
  • skórka starta z 1 cytryny;
  • 200g malin;
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego;

Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w jednym naczyniu. W drugim naczyniu wymieszać jogurt z sokiem cytrynowym, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy. Do suchych składników dodać maliny i delikatnie je wymieszać. Następnie do składników z malinami dodać "mokre" składniki i krótko, delikatnie wszystko razem wymieszać łyżką. 
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej o wymiarach 25cmx12cm. Piec w temperaturze 160st.C na funkcji termoobieg przez 60 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać to po 40 minutach pieczenia można przykryć je folią aluminiową. Upieczone ciasto wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Tagi: owoce
22:23, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (5) »
niedziela, 21 sierpnia 2011
Placek migdałowy z morelami i malinami

Uwielbiam Weekendową Cukiernię!!! I bawię się razem z innymi, a co?? W tym miesiącu Małgosia zaproponowała pyszne ciasto z porzeczkami i agrestem. Jako, że o porzeczkach u mnie tylko wspomnienia pozostały, ciasto upiekłam z morelami i malinami.

Ciasto jest pyszne i myślę, że o niebo lepsze z malinami niż morelami, jak dla mnie:) I myślę, że nie będzie przesadą, kiedy powiem, że... rozpływa się w ustach. Do przepisu będę wracać, bo ciasto to można piec z przeróżnymi owocami:)

Kasiuuu24 bardzo dziękuję za cudowny przepis:)

Placek migdałowy z morelami i malinami

Składniki:

  • 270 g mąki;
  • 100 g mielonych migdałów;
  • 210 g cukru pudru;
  • 200 g miękkiego masła;
  • 4 jajka;
  • 1 łyżka miodu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 budyń waniliowy w proszku;
  • 400 g owoców (u mnie maliny i morele);
  • 3 łyżki płatków migdałowych;
  • 2 łyżki cukru kryształu;

Wykonanie:

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem około 5 minut. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym całym jajku oraz miód i ciasto miksujemy kolejne 5 minut. W osobnym naczyniu łączymy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i zmielone migdały. Miksując masę dodajemy po łyżce sypkie składniki. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję, przekładamy je do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy do pieczenia o wymiarach 25cmx30cm. Ciasto wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem. Pieczemy w 180oC około 60 minut.

Moje uwagi:

1. Migdały zmieliłam razem z 2 łyżkami cukru pudru. Dzięki temu uzyskałam prawdziwie suchą mączkę. Pamiętajmy, że migdały są tak samo tłuste jak orzechy i kiedy chcemy zmielić je szczególnie na drobno wtedy może zrobić się tzw."ciapka":)

2. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 30cmx22cm.

3. Czas pieczenia skróciłam do 40 minut.

sobota, 13 sierpnia 2011
Otrębowe ciasto z owocami (bez tłuszczu)...

... okazało się fajne w smaku, lekkie i nie słodkie, w sam raz do porannej kawy. Jak dla mnie to aż ciśnie mi się na usta, aby powiedzieć, że to takie śniadaniowe ciasto. Szybko się je robi i szybko znika...:) Przepis od Dorotki.

Otrębowe ciasto z owocami (bez tłuszczu)

Składniki:

  • 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka);
  • 1,5 szklanki drobnego cukru kryształu;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1,5 szklanki zarodków pszennych lub otrębów pszennych;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 750 g dowolnych owoców;

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać partiami cukier, cały czas miksując. Gdy cukier będzie rozpuszczony w pianie, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i otręby i delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 28x40 cm. Na wierzchu masy biszkoptowej poukładać owoce. Piec w temperaturze 175oC około 40 minut.

Otrębowe ciasto z owocami (bez tłuszczu)1

Ciasto wybornie smakuje z musem owocowym. Tutaj zmiksowałam brzoskwinie i wyłożyłam na nie ciasto. Okazało się pyszne:)

Uwaga: piekąc powyższe ciasto zwiększyłam proporcje składników z przepisu Dorotki, ponieważ miałam większą formę.

piątek, 10 września 2010
Jogurtowe ciasto z malinami

Uwielbiam maliny...

 

Jogurtowe ciasto z malinami

18:47, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 23 sierpnia 2010
Jabłko, kokos, chałwa...

Wyśmienite było!!! Przepis tutaj.

Jabłko, kokos, chałwa...

 

 

Jabłko, kokos, chałwa...a

21:31, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (8) »
niedziela, 15 sierpnia 2010
Ciasto ucierane z jabłkami

 

ciasto ucierane z jabłkami

21:35, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (5) »
sobota, 26 czerwca 2010
WEEKENDOWA CUKIERNIA W CZERWCU

W czerwcu gospodynią Weekendowej Cukierni była przesympatyczna zawszepolka i to ona zaproponowała pieczenie migdałowej tarty z truskawkami. Oj Poleczko Kochana i kto by pomyślał, że to Ty dasz mi przysłowiowego kopa i nagonisz do pieczenia tarty:) Ciągle miałam ochotę to cudo upiec, ale zawsze inne ciacho górę brało:( A szkoda, bo tarty są smaczne i tak ładnie wyglądają:) Chyba zacznę nadrabiać zaległości:)

Wracając do migdałowej tarty to szczerze Wam napiszę, że bardzo mi smakowała. Rozpływała mi się w ustach i te truskawki... mm... u mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie czasem tartę upiec i to nie tylko z truskawkami. Ciasto warte zachodu:)

migdałowa tarta z truskawkami

Spód tarty:

  • 300 g mąki pszennej;
  • szczypta soli;
  • 50 g drobnego cukru (u mnie cukier puder);
  • 100 g mielonych migdałów;
  • 180 g zimnego masła;
  • 2 jajka;
  • 4 krople esencji migdałowej;

Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać cukier i migdały, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki. Wetrzeć masło w mąkę aż do powstania dużych okruchów ( ja masło szybko posiekałam nożem razem z sypkimi składnikami, a następnie delikatnie roztarłam w palcach). Jajka lekko ubić z esencją migdałową i dodać do suchych składników wymieszanych z masłem. Szybko zagnieść ciasto., zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (uprzednio wysmarowaną tłuszczem i lekko wysypaną bułką tartą) i ponownie schować do lodówki na kolejne 40 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC (termoobieg 160oC, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć z wierzchu kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznym groszkiem (u mnie drobna biała fasola) i piec przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć groszek i papier i tartę dopiekać przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Wystudzić.

Nadzienie tarty:

  • 350 g niesolonego masła;
  • 350 g cukru (u mnie 250 g);
  • 350 g mielonych migdałów;
  • 4 duże jajka;

Masło ubić z cukrem na puszystą masę (tak jak na masę do tortów). Dodać mielone migdały, wymieszać. Cały czas miksując dodawać kolejno po jednym całym jajku i miksować na gładką masę. Masę przełożyć na upieczony i wystudzony spód tarty i piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160oC (termoobieg 140oC, gaz 3). Upieczoną tartę studzić na kratce.

Wierzch tarty:

  • 1 kg dojrzałych truskawek;
  • cukier puder do posypania;
  • opcjonalnie kilka kropli ulubionego alkoholu;

Truskawki pokroić wzdłuż na ćwiartki, przełożyć do miski, skropić alkoholem i delikatnie wymieszać. Następnie truskawki ułożyć na wierzchu tarty i posypać cukrem pudrem.

 

Migdałowa tarta truskawkowa 2

 

22:57, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (9) »
sobota, 13 lutego 2010
Rolada z jabłkami

Cudowałam, kombinowałam i ... wykombinowałam całkiem dobrą roladę:) Szybki biszkopcik, jabłka z zimowych zapasów słoikowych i trochę galaretki agrestowej, bo akurat zostało jej od tortu, który wcześniej piekłam:) Ot, i cała filozofia... z roladką i to z jabłkami:) Polecam.

Rolada z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 5 średnich jajek;
  • 0,5 szklanki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać do czasu, aż cukry się rozpuszczą w białkach. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę pszenną przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych białek wymieszanych z żółtkami. Formę z kuchenki wyłożyć papierem pergaminowym i wylać ciasto biszkoptowe. Równo rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 do 15 minut w temperaturze 200oC. Ważnym jest by ciasta nie spiec mocno, bo przy zwijaniu będzie się łamało.

Upieczony, ciepły biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną delikatnie cukrem kryształem (ów myk został mi jeszcze w pamięci ze szkoły:)). Ściągnąć papier pergaminowy z ciasta i ciepłe zawinąć raze ze ściereczką w roladę (taki rulonik będzie sobie:)). Odstawić do wystudzenia.

Składniki na poncz:

  • 0,5 szklanki przegotowanej wody (delikatnie posłodzonej);
  • kilka kropli ulubionego aromatu (u mnie cytrynowy);

Składniki wymieszać.

Dodatkowo:

  • 1 duży słoik jabłek prażonych;
  • 1 galaretka (jeśli lubisz);
  • cukier puder do posypania;

Wykonanie rolady:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody (użyć wody o połowę mniej, niż podane jest na opakowaniu), wylać do płaskiego naczynia (u mnie akurat był to głęboki talerz) i odstawić do stężenia. Stężoną galaretkę pokroić w paski. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, i delikatnie nasączyć ponczem. Następnie na całej powierzchni ciasta rozsmarować jabłka, paski galaretki ułożyć wzdłuż dłuższego boku ciasta, od którego zaczniemy rolować roladę. Roladę zwijamy (bez ściereczki już:)). Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

22:25, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (4) »
wtorek, 02 grudnia 2008
Placek na maślance z owocami

Bardzo fajny przepis! Ciasto szybkie i dobre! I co ważne, używam do pieczenia tego ciasta owoców, jakie tylko mam pod ręką. Na zdjęciu jest ciasto ze śliwkami, ale można spokojnie piec je z jabłkami, malinami, truskawkami, jeżynami, etc. Przepis dostałam od koleżanek, ale wiem, że pochodzi z gazetki "Przyślij przepis".

Placek na maślance z owocami

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka maślanki;
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju;
  • 2,5 szklanki mąki;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 szklanki mąki;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 1/2 kostki masła;

Dodatkowo:

  • owoce sezonowe (jagody, maliny, śliwki, jabłka, itp.);

Przygotowanie:

1. Cukier i całe jajka ubić mikserem, następnie należy dodać maślankę i oliwę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać cukier waniliowy.

2. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i rozłożyć na nim owoce. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę tak, by powstały grudki. Kruszonkę rozkruszyć palcami na owocach. Piec 55 minut w 180oC.

Rada: Jeśli ciasto pieczemy z jabłkami, to zamiast cukru waniliowego dobrze jest dodać do ciasta cukier cynamonowy.

17:48, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2