| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
piątek, 26 czerwca 2009
Muffiny kawowe z krówką

Rozpływają się w buzi:)

muffiny kawowe z krówką

Składniki na 12 muffinek:

  • 120 g miękkiego masła;
  • 130 g brązowego cukru (dałam cukier kryształ);
  • 2 jajka;
  • 200 g mąki pszennej;
  • 100 g zmielonych migdałów;
  • 125 ml mleka;
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej;
  • 1/2 opakow. suszonych drożdży;
  • szczypta soli;
  • 12 cukierków "krówek" lub innych karmelowych (miękkich);

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać jaja-jedno po drugim. Następnie dodać kawę (rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody), mąkę, drożdże, zmielone migdały, sól i mleko. Składniki zamieszać.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki wlać po trochę ciasta, następnie włożyć po jednym cukierku. Cukierki zakryć ciastem. Muffiny piec w 180oC przez 20-25 minut. Po upieczeniu odstawić je na minimum 10 minut, żeby przestygły. Muffinki wyłożyć z formy i ozdobić. Ja roztopiłam kilka krówek i polałam muffinki, posypałam posiekanymi migdałami.

20:43, alinkawyka , muffinki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 13 stycznia 2008
Muffinki z jabłkami

W koszyku leżały jabłka, w kuchennej szafce stoi duże opakowanie cynamonu...   I w zeszycie jakiś stary przepis na muffinki. Nie pamiętam już nawet od kogo ten przepis, ale myślę sobie: upiekę, bo skoro przepis jest to pewno mi smakowało:) Upiekłam więc i dobre się to małe "co nie co" okazało:) Muffinki są mięciutkie i wilgotne. Pewnie czasami będę do nich wracać...

 

muffinki z jabłkami

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 4 płaskie łyżeczki cynamonu;
  • 2 jaja;
  • 1 szklanka mleka;
  • 10 łyżek roztopionego masła;
  • 2-3 jabłka pokrojone w koskę;

Wykonanie:

Wymieszać razem suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier. W osobnej miseczce wymieszać płynne składniki, tj. mleko, masło i jaja. Płynną mieszankę należy dodać do sypkich składników, wymieszać, dodać jabłka i jeszcze zamieszać.

Foremkę na muffinki wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami do pieczenia muffinek. Do foremek rozlać ciasto. Piec w temperaturze 180-1900C około 30 minut.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. 

 

18:40, alinkawyka , muffinki
Link Komentarze (2) »
sobota, 05 stycznia 2008
Muffinki kakaowo-twarożkowe

Od samego rana chodziło za mną coś słodkiego:) Tak już czasem mam... nawet nie czasem, a za często:) A jak już coś tak chodzi, to musi być to szybkie i dobre. Nie wiem jak innym, ale mnie w takich okolicznościach przychodzą do myśli muffinki. W lodówce było trochę białego sera, więc muffiny wyszły z serem...:) Przepis znalazłam tutaj.

muffinki kakaowo-twarożkowe

 

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej;
  • 1/3 szklanki cukru kryształu;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 czubata łyżeczka kakao;
  • 1/3 szklanki mleka;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 jajko;

Ser:

  • 20 dkg białego sera;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka cukru kryształu;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;

Wykonanie:

Wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki przeznaczone do wykonania ciasta. Następnie wlać mleko, olej, wbić jajko. Składniki wymieszać łyżką na jednolite ciasto (należy to zrobić szybko, nie mieszać za długo).

Serek biały, cukier kryształ (1 łyżka ) i cukier waniliowy oraz jajko utrzeć widelcem w miseczce ( jak ser do naleśników ).

Foremkę do pieczenia muffinków wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem. Nakładać po pół łyżki ciasta, na to pół łyżki twarożku i pół łyżki ciasta. Piec  około 20-30 minut w 1800C. Z tej porcji wyszło mi 10 sporych muffinek.

21:50, alinkawyka , muffinki
Link Komentarze (2) »