| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
poniedziałek, 07 lutego 2011
Ciasto czekoladowo-serowe "Dzień i noc"

Przepis znalazłam "W kuchennym oknie". Ciasto jest naprawdę pyszne i podbiło podniebienie niejednego łasucha:) Polecam, polecam:)

Dzień i noc

Składniki blatu czekoladowego:

  • 5 jajek;
  • 200g cukru;
  • 100g mąki pszennej;
  • 100g gorzkiej czekolady;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 4 łyżki mleka;

Składniki  kremu serowo-czekoladowego:

  • 5 jajek;
  • 2 łyżki cukru;
  • 600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego;
  • 300g białej czekolady;
  • 6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄³ szklanki wrzątku;
  • 300ml śmietany kremówki;

Składniki warstwy owocowej:

  • 500g owoców (maliny, brzoskwinie) - u mnie mrożone maliny;
  • 2 op. galaretki o wybranym smaku  - u mnie malinowe;

Wykonanie blatu czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na przygotowaną formę o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.

Wykonanie kremu serowo-czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej  ilości wrzątku.   Jajka (uprzednio umyte i sparzone wrzącą wodą) ubijamy z cukrem na parze. Ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.  Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksując. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą czekoladowo-serową.  Krem równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym i schładzamy w chłodziarce do stężenia.

Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Owoce układamy na warstwie serowej. W przypadku brzoskwiń dokładnie odsączone z syropu  kroimy na cienkie półplasterki i układamy jak dachówkę. W przypadku malin układamy na masie serowej  wypłukane lub mrożone malinki. Zalewamy tężejącą już galaretką i ponownie umieszczamy w chłodziarce. Ciasto jest dobre do spożycia na następny dzień, a jeszcze smaczniejsze w kolejnym dniu.

Dagmara zapewnia, a ja potwierdzam, że najsmaczniejsze jest wtedy, gdy się już kończy:)

 

20:19, alinkawyka , serniki
Link Komentarze (14) »
wtorek, 09 grudnia 2008
Sernik krakowski

Pora dzisiaj na sernik krakowski. Przepyszny!! Przepis znalazłam na blogu Dorotus

sernik krakowski

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki;
  • 100 g cukru pudru;
  • 125 g masła;
  • 8 g cukru waniliowego;
  • 1 jajko;

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać z sypkimi składnikami. Na końcu dodać jajko i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35x25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170oC przez 15 minut.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu ( tłusty lub półtłusty );
  • 8 jajek;
  • 100 g miękkiego masła;
  • 250 g cukru;
  • 3 łyżki cukru waniliowego;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 100 g rodzynek;
  • ulubiony aromat;
  • żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane;
  • skórka pomarańczowa (dodałam od siebie);

Wykonanie:

Twaróg zemleć. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 59 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną, rodzynkami i pokrojoną skórką pomarańczową. Można dodać ulubiony aromat.

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem (lub nożem) wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50-60 minut w temperaturze 170oC.

Przygotować lukier:

  • sok z jednej cytryny;
  • 150 g cukru pudru;
  • 1 białko;

Wykonanie:

Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder i białko, wszystkie składniki utrzeć. Jak lukier będzie zbyt rzadki, można dodać więcej cukru pudru, a jak zbyt gęsty to możemy dodać troszkę gorącej wody.

Wystudzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski. Ja akurat tego serniczka nie lukrowałam.

17:09, alinkawyka , serniki
Link Komentarze (7) »
środa, 26 grudnia 2007
Sernik z kulkami orzechowymi

Chyba uzależniłam się od najnowszej książki siostry Anastazji "100 nowych ciast". Upiekłam kolejny serniczek według jej rezeptury... Jak prawie każde jej ciasto, i ten sernik jest pracochłonny, ale wart zachodu. Ciasto jest dobre i bardzo syte. Nawet największy łasuch po spałaszowaniu niewielkiego kawałka powie wzdychając 'uff, już dosyć..." i być może podrapie się po brzuchu:)

sernik z kulkami orzechowymi

Upiec dwa cienkie biszkopty kakaowe lub jeden z sześciu jajek:

  • 6 jajek;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 3/4 szklanki mąki tortowej;
  • 2-3 czubate łyżeczki kakao;

Sposób wykonania jak tutaj

Masa serowa:

  • 75 dkg zmielonego sera;
  • 10 dkg masła;
  • 30 dkg cukru pudru;
  • 8 jajek;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru);
  • bakalie;

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno żółtka, ser z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą.

Kulki orzechowe:

  • 30 dkg orzechów mielonych;
  • 1 i 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany;
  • 3-4 łyżki cukru pudru;
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia;

Wykonanie:

Wszystkie składniki należy razem wymieszać. Połowę masy serowej wyłożyć na blaszkę ( blaszka musi być ta sama, w której był pieczony biszkopt ). Z masy orzechowej utoczyć kulki i układać na masie serowej. Całość przykryć pozostałą masą serową. Upiec sernik w temperaturze 1800C.

Masa:

  • 1 kostka masła;
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
  • 2-3 łyżeczki mielonych orzechów;
  • cukier puder do smaku;

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Do smaku można dodać spirytus.

Przełożenie ciasta:

biszkopt-połowa masy-sernik-połowa masy-biszkopt-polewa.

16:07, alinkawyka , serniki
Link Komentarze (6) »
niedziela, 25 listopada 2007
Super sernik cytrynowy z czekoladą

Jak cytrusowo, no to cytrusowo:) Najpierw w piekarniku wylądował sernik, ale jak się rozochociłam to i muffiny się upiekło:)

Sernik Nutelli  okazał się pyszny, rozpływający się w ustach i bardzo cytrynowy. Zabrakło mi tylko aromatu cytrynowego, więc zamiast tego dodałam sok z połowy cytryny.

sernik cytrynowy

Składniki:

  • 1,5 kg sera białego (trzykrotnie zmielonego);
  • 7-8 dużych jajek;
  • 1,5 budyniu śmietankowego (nie więcej);
  • 1 aromat cytrynowy (ja dałam sok z połowy cytryny);
  • skórka otarta z 1 cytryny;
  • 20 dkg masła;
  • 25 dkg cukru pudru;
  • 10 dkg rodzynek;
  • 10 dkg skórki pomarańczowej;
  • 10 dkg czekolady deserowej;

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, ser, aromat, rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz budyń. Wymieszać razem wszystkie składniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką. Sernik piec w temperaturze 1800C około 1,5 godziny. Czekoladę rozpuścić z 7 łyżkami mleka. Polewą polać upieczony i przestudzony sernik.

19:34, alinkawyka , serniki
Link Komentarze (17) »
czwartek, 01 listopada 2007
Sernik przekładany

Fajny, wilgotny... Dostałam ten przepis od koleżanki z pracy. Skusiłam się na upieczenie, bo inne kumpelki tak bardzo zachwalały:) Upiekłam i nie żałuję. Pewnie jeszcze nie raz ten wypiek powtórzę...:)

sernik przekładany

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 szklanka mąki tortowej;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki kakao;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i chwilę jeszcze ubijać. Następnie dodać żółtka, lekko wymieszać. Na końcu dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i śmietanę, lekko zamieszać. Ciasto piec w temperaturze 1800C przez około 30-40 minut. Ciasto upiec do tzw.suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera zmielonego;
  • 5 jajek;
  • 1,5 kostki margaryny lub masła;
  • 1,5 szklanki cukru kryształu;
  • 1,5 łyżeczki mąki pszennej;
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
  • bakalie;
  • aromat waniliowy;

Wykonanie:

Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz bakalie i troszkę aromatu. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do masy serowej. Masę delikatnie wymieszać.

W formie, w której było pieczone wcześniej ciasto, ułożyć jeden placek, na który należy wylać połowę masy serowej. Następnie na tę masę wyłożyć drugą część ciasta i wylać resztę masy serowej. Ciasto należy piec w temperaturze 160-1800C przez około 1 godzinę.

                                                                                                     Smacznego!

22:47, alinkawyka , serniki
Link Komentarze (2) »