| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
piątek, 10 września 2010
Jogurtowe ciasto z malinami

Uwielbiam maliny...

 

Jogurtowe ciasto z malinami

18:47, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 06 września 2010
Lody z Budapesztu

No i jak się tu oprzeć takiej reklamie??? Nie dało się ominąć tej lodziarni, oj nie...:)

lody lody

 

Zakupione lody... Polecam, bo pyszne były:)

 

lody lody1

21:35, alinkawyka , inne
Link Komentarze (7) »
środa, 01 września 2010
Weekendowa Cukiernia w Sierpniu - Rożki Babci Rózi

l

Powiem Wam jedno... Basia podzieliła się PYSZNYM przepisem na fantastyczne rożki swojej babci. Przepis rewelacja. Rożki są warte całego "zachodu" przy pieczeniu. Zabierajcie się do roboty Kochani, bo warto! Basiu dziękuję za przepis, bo u mnie tak jak i u Majanki, powtórka na pewno będzie!!!

Rożki Babci Rózi

Składniki:

  • 100 ml letniego mleka;
  • 50 g drożdży;
  • 5 łyżek cukru kryształu;
  • 300 g mąki pszennej;
  • 3 żółtka;
  • 150 g masła;
  • konfitura z róży lub dobre powidła (na nadzienie);
  • cukier kryształ (do obtaczania rogalików);

Wykonanie:

Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut, aby drożdże podrosły. Następnie do drożdży dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z masłem, dodać przygotowany rozczyn z żółtkami i zagnieść ciasto (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie to ciasto potrzebuje dodatkowych 50 g mąki). Wyrobione ciasto włożyć do głebokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać, aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie, to należy wyjąć je z wody po około 20 minutach - zwykle wypływa, ale nie zawsze:)) Ciasto wyjęte z wody wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić je na 8 części, wałkować okrągłe placki na grubość 2-3 mm, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów), na szerszym końcu każdego trójkąta położyć pół łyżeczki nadzienia, zwinąć, szczelnie ścisnąć rogi. Rogaliki piec na złoty kolor w 175oC. Upieczone i jeszcze ciepłe rogaliki moczymy w białku (górną część) i w cukrze krysztale.

Gospodyni Weekendowej Cukierni w sierpniu-Basia dodaje, że rożki są maleńkie, dosłownie na jeden, góra dwa kęsy.

22:14, alinkawyka , ciastka
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 23 sierpnia 2010
Jabłko, kokos, chałwa...

Wyśmienite było!!! Przepis tutaj.

Jabłko, kokos, chałwa...

 

 

Jabłko, kokos, chałwa...a

21:31, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (8) »
czwartek, 19 sierpnia 2010
Tort

 

tort 132

niedziela, 15 sierpnia 2010
Ciasto ucierane z jabłkami

 

ciasto ucierane z jabłkami

21:35, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (5) »
sobota, 07 sierpnia 2010
Tort dla Emilki i Mateuszka

 

tort 130

sobota, 24 lipca 2010
Sok z zielonej pietruszki

Witaminki, witaminki...:)

 

Sok z zielonej pietruszki

23:29, alinkawyka , napoje
Link Komentarze (11) »
sobota, 03 lipca 2010
Tort

 

tort 127

sobota, 26 czerwca 2010
WEEKENDOWA CUKIERNIA W CZERWCU

W czerwcu gospodynią Weekendowej Cukierni była przesympatyczna zawszepolka i to ona zaproponowała pieczenie migdałowej tarty z truskawkami. Oj Poleczko Kochana i kto by pomyślał, że to Ty dasz mi przysłowiowego kopa i nagonisz do pieczenia tarty:) Ciągle miałam ochotę to cudo upiec, ale zawsze inne ciacho górę brało:( A szkoda, bo tarty są smaczne i tak ładnie wyglądają:) Chyba zacznę nadrabiać zaległości:)

Wracając do migdałowej tarty to szczerze Wam napiszę, że bardzo mi smakowała. Rozpływała mi się w ustach i te truskawki... mm... u mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie czasem tartę upiec i to nie tylko z truskawkami. Ciasto warte zachodu:)

migdałowa tarta z truskawkami

Spód tarty:

  • 300 g mąki pszennej;
  • szczypta soli;
  • 50 g drobnego cukru (u mnie cukier puder);
  • 100 g mielonych migdałów;
  • 180 g zimnego masła;
  • 2 jajka;
  • 4 krople esencji migdałowej;

Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać cukier i migdały, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki. Wetrzeć masło w mąkę aż do powstania dużych okruchów ( ja masło szybko posiekałam nożem razem z sypkimi składnikami, a następnie delikatnie roztarłam w palcach). Jajka lekko ubić z esencją migdałową i dodać do suchych składników wymieszanych z masłem. Szybko zagnieść ciasto., zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (uprzednio wysmarowaną tłuszczem i lekko wysypaną bułką tartą) i ponownie schować do lodówki na kolejne 40 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC (termoobieg 160oC, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć z wierzchu kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznym groszkiem (u mnie drobna biała fasola) i piec przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć groszek i papier i tartę dopiekać przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Wystudzić.

Nadzienie tarty:

  • 350 g niesolonego masła;
  • 350 g cukru (u mnie 250 g);
  • 350 g mielonych migdałów;
  • 4 duże jajka;

Masło ubić z cukrem na puszystą masę (tak jak na masę do tortów). Dodać mielone migdały, wymieszać. Cały czas miksując dodawać kolejno po jednym całym jajku i miksować na gładką masę. Masę przełożyć na upieczony i wystudzony spód tarty i piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160oC (termoobieg 140oC, gaz 3). Upieczoną tartę studzić na kratce.

Wierzch tarty:

  • 1 kg dojrzałych truskawek;
  • cukier puder do posypania;
  • opcjonalnie kilka kropli ulubionego alkoholu;

Truskawki pokroić wzdłuż na ćwiartki, przełożyć do miski, skropić alkoholem i delikatnie wymieszać. Następnie truskawki ułożyć na wierzchu tarty i posypać cukrem pudrem.

 

Migdałowa tarta truskawkowa 2

 

22:57, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (9) »