| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
poniedziałek, 07 lutego 2011
Ciasto czekoladowo-serowe "Dzień i noc"

Przepis znalazłam "W kuchennym oknie". Ciasto jest naprawdę pyszne i podbiło podniebienie niejednego łasucha:) Polecam, polecam:)

Dzień i noc

Składniki blatu czekoladowego:

  • 5 jajek;
  • 200g cukru;
  • 100g mąki pszennej;
  • 100g gorzkiej czekolady;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 4 łyżki mleka;

Składniki  kremu serowo-czekoladowego:

  • 5 jajek;
  • 2 łyżki cukru;
  • 600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego;
  • 300g białej czekolady;
  • 6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄³ szklanki wrzątku;
  • 300ml śmietany kremówki;

Składniki warstwy owocowej:

  • 500g owoców (maliny, brzoskwinie) - u mnie mrożone maliny;
  • 2 op. galaretki o wybranym smaku  - u mnie malinowe;

Wykonanie blatu czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na przygotowaną formę o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.

Wykonanie kremu serowo-czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej  ilości wrzątku.   Jajka (uprzednio umyte i sparzone wrzącą wodą) ubijamy z cukrem na parze. Ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.  Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksując. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą czekoladowo-serową.  Krem równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym i schładzamy w chłodziarce do stężenia.

Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Owoce układamy na warstwie serowej. W przypadku brzoskwiń dokładnie odsączone z syropu  kroimy na cienkie półplasterki i układamy jak dachówkę. W przypadku malin układamy na masie serowej  wypłukane lub mrożone malinki. Zalewamy tężejącą już galaretką i ponownie umieszczamy w chłodziarce. Ciasto jest dobre do spożycia na następny dzień, a jeszcze smaczniejsze w kolejnym dniu.

Dagmara zapewnia, a ja potwierdzam, że najsmaczniejsze jest wtedy, gdy się już kończy:)

 

20:19, alinkawyka , serniki
Link Komentarze (14) »
niedziela, 23 stycznia 2011
Sałatka wykwintna z ryżem

Kolejna sałatka, tym razem z książki "Tradycyjna kuchnia polska".

Sałatka wykwintna z ryżem

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu;
  • 10 dkg szynki;
  • upieczona pierś kurczaka;
  • 2-3 papryki konserwowe;
  • 1 łyżka czarnych oliwek;
  • mała cebula;
  • 2 ogórki konserwowe;
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki;
  • 2 łyżki rodzynek;
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;

Sos:

  • 4 łyżki oleju;
  • sok z połowy cytryny;
  • 1 łyżka oregano;
  • pieprz;
  • sól;

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko. Paprykę i oliwki pokroić w paseczki, a cebulę i ogórek-w kostkę. Rodzynki sparzyć i osączyć. Pierś kurczaka i szynkę pokroić na małe kawałki. Ryż, paprykę, oliwki, szynkę, kurczaka, rodzynki, kukurydzę, cebulę i ogórek wymieszać, dodać natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać.

Przerządzić sos: olej wymieszać z sokiem z cytryny, dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku, przelać do słoiczka typu twist, zakręcić i potrząsać, aż składniki się połączą. Polać sałatkę sosem.

sobota, 01 stycznia 2011
Mini ptysie-Weekendowa Cukiernia

Gospodyniami Weekendowej Cukierni w listopadzie i grudniu były... no właśnie, pogubiłam się dziewczyny w tym wszystkim:) Było Was dwie czy trzy?? Już sama nie wiem:) W każdym bądź razie przepis na pyszne mini ptysie jest na blogu Bełkoty...kuchenne oczka. Ptysie są pyszne, zmieniłam jedynie nadzienie. U mnie nadzieniem jest bita śmietana z ajerkoniakiem.

Mini ptysie



Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 80 ml wody;
  • 100 ml mleka;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 75 g masła;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 3 jaja;

Wykonanie:

Do rondelka wlać wodę, mleko z solą, cukrem i masłem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i mieszać na wolnym ogniu 2-3 minuty, aż płyny odparują, a ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek naczynia i łyżki. Masę przełożyć do miski, lekko przestudzić i dodawać po jednym jajku, cały czas przy tym ucierając. Od czasu do czasu ciasto unosimy do góry łyżką, aby wprowadzić powietrze. Ciasto jest gotowe, gdy opada ze szpatulki jak wstążka. Gotowe ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie wielkości mniej więcej piłeczki ping-pongowej na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Przed pieczeniem ptysie należy posmarować żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka.

Mini ptysie pieczemy w 200oC przez 10-15 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 250 ml śmietany 30%;
  • 90 ml ajerkoniaku;
  • 1 śmietana w proszku;
  • 1 łyżka cukru;
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody;

Wykonanie:

Śmietanę z cukrem i śmietaną w proszku ubić na sztywną masę, dodać ajerkoniak cały czas przy tym miksując masę. Na końcu dodać żelatynę, wymieszać.

Zimne ptysie nadziewać kremem ajerkoniakowym za pomocą szprycy. Ptysie nadziewany przekłuwając je od spodu.

Uwagi:

Do ciasta dodałam więcej mąki (tak około 50g), gdyż wydawało mi się zbyt rzadkie.

 

Mini ptysie 1

 

19:29, alinkawyka , ciastka
Link Komentarze (14) »
środa, 29 grudnia 2010
Lala:)

 

tort 135

sobota, 18 grudnia 2010
Tort dla Kasi...

... na 18-te urodzinki:)

100 LAT KASIA!

 

tort 134

niedziela, 12 grudnia 2010
Tort nugatowy dla Dominiki

 

Tort pieczony specjalnie dla Dominiki na 17-te urodzinki:)

 

Tort nugatowy

 

i w przekroju...

 

Tort nugatowy1

niedziela, 21 listopada 2010
Tort królewski

 

Tort królewski

niedziela, 14 listopada 2010
Turecki kebab

 

Turecki kebab

14:23, alinkawyka , inne
Link Komentarze (3) »
sobota, 06 listopada 2010
Fantazyjnie dla Agaty i Piotrka:)

 

tort aga i piotr

piątek, 01 października 2010
Bawarskie ciasto z węgierkamii - Weekendowa Cukiernia-Wrzesień 2010

l

Pyszne! Dro żdżowego ciasta takiego jeszcze nie jadłam:) Ciasto rozpływa się w buzi, jest puszyste i delikatne, a śliwki delikatnie je nawilżają:) Ciasto to jeszcze nie raz wykorzystam jako bazę do innych owoców:)

Przepis podała i zarazem gospodarzyła w tej edycji WC Carmellina, której bardzo dziękuję za świetny przepis i fantastyczną zabawę:)

 

Bawarski placek ze śliwkami

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży;
  • 200 ml letniego mleka;
  • 400 g mąki pszennej;
  • szczypta soli;
  • 1 jajko;
  • 100 g cukru + 1 łyżka;
  • 75 g roztopionego masła;
  • 1,25 kg śliwek węgierek;
  • 50 g posiekanych migdałów;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;

Wykonanie:

Drożdże rozrobić z mlekiem i łyżką cukru i odstawić na 15 minut, by rozczyn zaczął pracować.

Połowę mąki, sól, jajko i 75 g cukru wymieszać z roztopionym i przestudzonym masłem. Wyrobić ciasto dodając stopniowo pozostałą mąkę. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe powinno mieć na swojej powierzchni pęcherzyki powietrza i winno odchodzić od ręki. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać troszkę mąki.  Wyrobione ciasto należy odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką.

W tym czasie należy umyć i wypestkować śliwki.

Wyrośnięte ciasto należy jeszcze raz zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie wyłożyć nim formę (moja 20x30 cm) wyłożoną papierem pergaminowym. Ciasta nie wałkowałam tak jak podaje oryginalny przepis, tylko rozciągałam je na blaszce dłońmi. Ciasta drożdżowego nie powinno się wałkować, bo niszczymy pęcherzyki powietrza.  Na ciasto wykładamy śliwki, które posypujemy posiekanymi migdałami. I znów przepis podaje, żeby ciasto piec w 200oC, ale ja piekłam w 180oC przez 35 minut. Najpierw podpiekłam delikatnie dolną grzałką przez około 15 minut a potem piekłam już góra-dół.

Gorące ciasto należy posypać pozostałym cukrem wymieszanym z cynamonem.

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17