| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
piątek, 15 kwietnia 2011
Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Dzisiaj przepis na szybką i dobrą sałatkę z tuńczyka:) Przepis znalazłam w Internecie, ale nie pamiętam jego źródła. Szkoda. Polecam tę sałatkę wszystkim amatorom tuńczyka:)

 

sałatka z tuńczyka

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo;
  • 1 puszka zielonego groszku;
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
  • 200 g startego żółtego sera;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • cebula ze szczypiorkiem;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • 5 łyżek majonezu;
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżeczki musztardy;
  • sól;
  • pieprz;

Wykonanie:

Białka ugotowanych jajek zetrzeć do salaterki na tarce o grubych oczkach. Na białka wyłożyć odsączony zielony groszek, następnie tuńczyk i pokrojoną w kostkę cebulkę i szczypior. Na szczypior należy wyłożyć odsączoną kukurydzę. Na warstwę kukurydzy wykładamy majonez wymieszany z musztardą i jogurtem oraz pieprzem i solą (do smaku). Na sos majonezowy wykładamy warstwę sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach, a na ser żółtka starte na tarce o drobnych oczkach. Wierzch dekorujemy zieloną pietruszką.

Przed podaniem sałatkę jest dobrze lekko schłodzić.

środa, 13 kwietnia 2011
Tort

 

tort 143

Tagi: tort
19:29, alinkawyka , galeria tortów
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 11 kwietnia 2011
Rodzynkowiec

Pyszne ciasto dla tych, co uwielbiają rumowe smaki w połączeniu z pyszną czekoladą od Wedla.  Przepis dostałam od pewnej znajomej Pani, która twierdzi, że gotuje i piecze tylko to co dobre:) I się nie myli, bo ciasto jest wyśmienite!!!:)

 

Rodzynkowiec

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 2 łyżki ciemnego kakao "Wedel";
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180oC około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół.

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie czekoladowe;
  • 2,5 szklanki mleka;
  • 4 łyżki cukru kryształu;
  • 200 g masła;

Wykonanie:

Budynie rozpuścić w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać rozmącone budynie czekoladowe i zagotować, wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń. Na koniec można dodać troszeczkę rumu.

Składniki na masę rodzynkową:

  • 100 g czekolady mlecznej "Wedel";
  • 100 g czekolady gorzkiej "Wedel";
  • 100 g masła;
  • 400 g rodzynek;
  • 1 szklanka rumu;

Wykonanie:

Rodzynki zalać rumem i odstawić przykryte spodkiem na całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączyć, rum zachować.

Masło lekko roztopić i rozpuścić w nim czekolady. Następnie do masy czekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić.

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki;

Przełożenie ciasta:

Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu, który należy skropić pozostałym po rodzynkach rumem. Na skropiony rumem biszkopt należy wyłożyć resztę masy budyniowej.  Na masę budyniową wykładamy przestudzoną masę rodzynkową.

Ciasto odstawić do stężenia.

Rodzynkowiec2

 

 

niedziela, 03 kwietnia 2011
Ptysie

Takie oto...:)

 

Ptysie

20:25, alinkawyka , ciastka
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 28 lutego 2011
Tort

 

tort 142

środa, 23 lutego 2011
Tort

 

tort 140

poniedziałek, 21 lutego 2011
Tort

 

tort 141

czwartek, 17 lutego 2011
Tort

 

tort 138

 

tort 139

poniedziałek, 14 lutego 2011
Rolada z czekoladowym nadzieniem

 

Rolada z czekoladowym nadzieniem

niedziela, 13 lutego 2011
Piernik

Faaajny ten piernik, tyle Wam powiem:)

Piernik

Składniki:

  • 125 g margaryny;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany;
  • 1 szklanka miodu sztucznego;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 3 jajka;
  • 1 przyprawa do piernika;
  • 2 łyżki kakao;
  • rodzynki;
  • migdały i orzechy (posiekane);

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Cały czas ucierając, dodawać kolejno po jednym całym jajku. Gdy ciasto będzie dobrze utarte, dodać gorący miód z sodą (miód mocno podgrzać i do gorącego dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Miód powinien się spienić:), wymieszać. Następnie dodać śmietanę, mąkę pszenną wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika oraz bakalie. Wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy keksowej (tej dłuższej). Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC okoły 50 minut. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Jeśli patyk będzie suchy, to ciasto można wyjąć, jeżeli nie to ciasto trzeba jeszcze dopiec.

Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać bakaliami.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17