| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
poniedziałek, 12 września 2011
Ciasto z ... :)

Wiem, wiem... z truskawkami i rabarbarem smakuje wyśmienicie:) Ale u mnie ostatnio śliwek trochę było:) Zamieniłam więc truskawki i rabarbar na śliwki, a do masy śmietanowej dodałam troszkę cynamonu (tak "na oko") i ciacho smakuje równie dobrze:) Polecam:)

Przepis Bajaderki znajdziesz i tutaj. Rabarbar i truskawki zamień na 1 kg śliwek, a do masy śmietanowej dodaj troszkę cynamonu ( 1 łyżeczka).

ze śliwkami

Tagi: owoce
18:31, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (6) »
niedziela, 11 września 2011
Na 40-te urodziny:)

tort 156

piątek, 09 września 2011
Tort na urodzinki

tort 155

poniedziałek, 05 września 2011
Ciasto cytrynowo-jogurtowe z malinami

Proste, szybkie i smaczne. Przepis znalazłam w Małej Cukierence i polecam wszystkim!!!

Ciasto cytrynowo-jogurtowe z malinami

Składniki:

  • 290g mąki pszennej;
  • 140g cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • 240g jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 2 duże jajka lekko ubite widelcem;
  • 4 łyżki masła;
  • skórka starta z 1 cytryny;
  • 200g malin;
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego;

Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w jednym naczyniu. W drugim naczyniu wymieszać jogurt z sokiem cytrynowym, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy. Do suchych składników dodać maliny i delikatnie je wymieszać. Następnie do składników z malinami dodać "mokre" składniki i krótko, delikatnie wszystko razem wymieszać łyżką. 
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej o wymiarach 25cmx12cm. Piec w temperaturze 160st.C na funkcji termoobieg przez 60 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać to po 40 minutach pieczenia można przykryć je folią aluminiową. Upieczone ciasto wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Tagi: owoce
22:23, alinkawyka , owocowe
Link Komentarze (5) »
czwartek, 01 września 2011
Tort

tort 154

poniedziałek, 29 sierpnia 2011
Morelowo mi...

Dzisiaj bardzo smaczny soczek z ostatnich moreli w tym sezonie... Bardzo smaczny, z dodatkiem miodu i wody różanej. Nie spodziewałam się tak znakomitego efektu smakowego:) Polecam.

Morelowo mi...

Składniki na jedną porcję:

  • 250 g świeżych moreli;
  • kilka kostek lodu ( około 6-7);
  • około 200 ml wody mineralnej niegazowanej;
  • 1 łyżka miodu akacjowego;
  • 1 łyżeczka wody różanej;

Wykonanie:

Kostki lodu rozdrobnić w blenderze, przełożyć do innego naczynia. Świeże morele umyć, wypestkować i zmiksować. Do zmiksowanych owoców dodać miód, wodę mineralną i wodę różaną, wymieszać. Następnie do przygotowanego soku dodać rozdrobniony lód, zamieszać i przelać do przygotowanej szklanki. Serwować od razu.

Znakomicie smakuje z biszkoptami.

niedziela, 21 sierpnia 2011
Placek migdałowy z morelami i malinami

Uwielbiam Weekendową Cukiernię!!! I bawię się razem z innymi, a co?? W tym miesiącu Małgosia zaproponowała pyszne ciasto z porzeczkami i agrestem. Jako, że o porzeczkach u mnie tylko wspomnienia pozostały, ciasto upiekłam z morelami i malinami.

Ciasto jest pyszne i myślę, że o niebo lepsze z malinami niż morelami, jak dla mnie:) I myślę, że nie będzie przesadą, kiedy powiem, że... rozpływa się w ustach. Do przepisu będę wracać, bo ciasto to można piec z przeróżnymi owocami:)

Kasiuuu24 bardzo dziękuję za cudowny przepis:)

Placek migdałowy z morelami i malinami

Składniki:

  • 270 g mąki;
  • 100 g mielonych migdałów;
  • 210 g cukru pudru;
  • 200 g miękkiego masła;
  • 4 jajka;
  • 1 łyżka miodu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 budyń waniliowy w proszku;
  • 400 g owoców (u mnie maliny i morele);
  • 3 łyżki płatków migdałowych;
  • 2 łyżki cukru kryształu;

Wykonanie:

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem około 5 minut. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym całym jajku oraz miód i ciasto miksujemy kolejne 5 minut. W osobnym naczyniu łączymy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i zmielone migdały. Miksując masę dodajemy po łyżce sypkie składniki. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję, przekładamy je do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy do pieczenia o wymiarach 25cmx30cm. Ciasto wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem. Pieczemy w 180oC około 60 minut.

Moje uwagi:

1. Migdały zmieliłam razem z 2 łyżkami cukru pudru. Dzięki temu uzyskałam prawdziwie suchą mączkę. Pamiętajmy, że migdały są tak samo tłuste jak orzechy i kiedy chcemy zmielić je szczególnie na drobno wtedy może zrobić się tzw."ciapka":)

2. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 30cmx22cm.

3. Czas pieczenia skróciłam do 40 minut.

czwartek, 18 sierpnia 2011
Tort na urodziny

tort 153

wtorek, 16 sierpnia 2011
Tort dla Nikolki

tort 152

sobota, 13 sierpnia 2011
Otrębowe ciasto z owocami (bez tłuszczu)...

... okazało się fajne w smaku, lekkie i nie słodkie, w sam raz do porannej kawy. Jak dla mnie to aż ciśnie mi się na usta, aby powiedzieć, że to takie śniadaniowe ciasto. Szybko się je robi i szybko znika...:) Przepis od Dorotki.

Otrębowe ciasto z owocami (bez tłuszczu)

Składniki:

  • 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka);
  • 1,5 szklanki drobnego cukru kryształu;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1,5 szklanki zarodków pszennych lub otrębów pszennych;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 750 g dowolnych owoców;

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać partiami cukier, cały czas miksując. Gdy cukier będzie rozpuszczony w pianie, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i otręby i delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 28x40 cm. Na wierzchu masy biszkoptowej poukładać owoce. Piec w temperaturze 175oC około 40 minut.

Otrębowe ciasto z owocami (bez tłuszczu)1

Ciasto wybornie smakuje z musem owocowym. Tutaj zmiksowałam brzoskwinie i wyłożyłam na nie ciasto. Okazało się pyszne:)

Uwaga: piekąc powyższe ciasto zwiększyłam proporcje składników z przepisu Dorotki, ponieważ miałam większą formę.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17