| < Październik 2007 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
środa, 24 października 2007
Moje rurki

Są przepyszne, najlepiej zacząć je jeść w następnym dniu po upieczeniu i nadzianiu kremem. Wszystkim smakują:) Mnie zresztą też:)

 

Moje rurki

 

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej;
  • 1,5 kostki margaryny "Kasia" lub masła;
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany;

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito, dodać margarynę lub masło i posiekać tłuszcz razem z mąką. Następnie dodać śmietanę i zarobić ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi. Zarobione ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (minimum). Kiedy ciasto jest już schłodzone, to wałkować na stolnicy placki (jak na pierogi), kroić radełkiem paski o szerokości około 2 cm, nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej strony namoczyć w białku i cukrze krysztale. Układać na blaszce ocukrzoną stroną do góry. Rurki piec w temperaturze 2000C przez około 15 minut. Jak są zrumienione, to powinny być już dobre.

Składniki na krem:

  • 3/4 l mleka;
  • 7 żółtek;
  • 1,5 szklanki cukru kryształu;
  • 2 cukry waniliowe;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;

Wykonanie:

Wszystkie składniki włożyć do garnka i wymieszać."Mieszankę" podgrzewać, aż do zagotowania (należy przy tym cały czas mieszać, by budyń się nie przypalił). Budyń ostudzić.

  • 2 kostki masła;
  • 1 kieliszek rumu lub spirytusu;

Masło utrzeć na puch, dodawać partiami budyń, cały czas przy tym ucierając. Na końcu masę budyniową połączyć z alkoholem.

Gotowym kremem nadziewać przy pomocy szprycy, wystudzone rurki.

                                                                                                     Smacznego!
 

 

19:08, alinkawyka , ciastka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 października 2007
Tort kokosowy
tort kokosowy
niedziela, 21 października 2007
Kopciuszek

Tym razem zaglądnęłam do nowej książki siostry Anastazji " 100 nowych ciast". Zaglądnęłam i ... upiekłam Kopciuszka. Pyszne ciasto, delikatne i zarazem mocne od rumu. Polecam to ciacho!

Przepis oczywiście lekko zmodyfikowałam. M.in. nasączyłam biszkopty herbatą z rumem:)

Kopciuszek

 

Biszkopt jasny:

Składniki:

  • 6 jaj;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 szklanka mąki tortowej;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie, bo w przepisie nie było);

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać. Kiedy w pianie cukier nie będzie wyczuwalny, to dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-1800C ok. 30-40 minut.

 

Biszkopt z makiem:

Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku.

 

Masa budyniowa:

Składniki:

  • 1/2 l mleka;
  • 1 budyń waniliowy bez cukru;
  • 1/2 szklanki cukru kryształu;
  • 1 kostka masła;

Wykonanie:

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.

 

Masa śmietanowa:

Składniki:

  • 1/2 l śmietany kremówki;
  • 1 galaretka czerwona;
  • 1-2 łyżki cukru pudru;

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką.

Dodatki:

  • 3 paczki herbatników szkolnych;
  • 3/4 szklanki rumu;
  • polewa;

Przełożenie ciasta:

Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa.

Smacznego!

Znowu torcik:)

A oto kolejny tort, tym razem upieczony tak na szybciutko...:)

 

tort

poniedziałek, 15 października 2007
Tort na osiemnastkę:)

A oto kolejny tort... tym razem na 18-te urodziny syna mojej koleżanki. Torta robiłyśmy wspólnie z Dorotą, jedna przez drugą pomysłami rzucała, a Andrzej pomagał... i wzdychał z zaciekawieniem patrząc na krągłości tejże niewiasty...:)

 

 tort na 18-tkę

 

tort na 18-tkę