| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
środa, 25 stycznia 2012
Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem, orzechami i żurawiną

Na taką właśnie surówkę skusiła mnie Margarytka. I nie żałuję tej pokusy, bo surówka przypadła mi do gustu... lekko słodkawa, pachnąca prażonym orzechem... Dla mnie pyszna pokusa:)

Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem, prażonymi orzechami i żurawiną

Składniki:

  • 1/2 małej kapusty pekińskiej;
  • 1/3 świeżego ananasa lub 4 plastry ananasa z puszki;
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów;
  • garś suszonej żurawiny;
  • 1 łyżka majonezu;
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki mleka (lub 1 łyżka mleka + 1 łyżka soku z ananasów);
  • sól i pieprz do smaku;

Wykonanie:

Orzechy posiekać nie za drobno i lekko uprażyć na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, ananasa pokroić w kostkę. Do posiekanej kapusty i pokrojonego ananasa dodać żurawinę i orzechy (1 łyżkę orzechów zostawić do dekoracji), wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem, mlekiem, sokiem, solą i pieprzem. Dodać do surówki, wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać orzechami.

 

środa, 20 lipca 2011
Sałatka

A oto kolejna sałatka, która przypadła mi do gustu:) Lekka, smaczna, kolorowa i zawsze ładnie wyglądająca dzięki temu, że sosik do niej serwujemy osobno:) Polecam.

Sałatka2

Składniki:

  • 1 opakowanie mixu sałat;
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju;
  • 2 opakowania sera "Błękitny Lazur";
  • 1 melon "kantalupa" (o pomarańczowym miąższu);
  • kiść winogron czerwonych lub różowych;
  • 100 g suszonej żurawiny;
  • 300 g szynki łososiowej;

Sos:

  • 125 ml oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego;
  • 2 łyżki miodu;
  • 2 łyżki musztardy "Dijon";
  • sok z połowy cytryny;
  • sól i pieprz według własnego uznania;

Wykonanie:

W przeźroczystym naczyniu układać warstwami kolejno: mix sałat, pokrojone pomidory, pokrojony w kostkę ser, winogrona przekrojone na pół, kulki melona (lub kostkę); posypać suszoną żurawiną i ułożyć na wierzchu polędwicę zwiniętą w fantazyjne róże.

Wszystkie składniki sosu zmiksować. Sos podajemy w sosjerce.

Każdy z biesiadników serwuje sobie sałatkę na swój talerzyk i na talerzyku polewa sobie odrobiną sosu.

piątek, 15 kwietnia 2011
Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Dzisiaj przepis na szybką i dobrą sałatkę z tuńczyka:) Przepis znalazłam w Internecie, ale nie pamiętam jego źródła. Szkoda. Polecam tę sałatkę wszystkim amatorom tuńczyka:)

 

sałatka z tuńczyka

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo;
  • 1 puszka zielonego groszku;
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
  • 200 g startego żółtego sera;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • cebula ze szczypiorkiem;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • 5 łyżek majonezu;
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżeczki musztardy;
  • sól;
  • pieprz;

Wykonanie:

Białka ugotowanych jajek zetrzeć do salaterki na tarce o grubych oczkach. Na białka wyłożyć odsączony zielony groszek, następnie tuńczyk i pokrojoną w kostkę cebulkę i szczypior. Na szczypior należy wyłożyć odsączoną kukurydzę. Na warstwę kukurydzy wykładamy majonez wymieszany z musztardą i jogurtem oraz pieprzem i solą (do smaku). Na sos majonezowy wykładamy warstwę sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach, a na ser żółtka starte na tarce o drobnych oczkach. Wierzch dekorujemy zieloną pietruszką.

Przed podaniem sałatkę jest dobrze lekko schłodzić.

niedziela, 23 stycznia 2011
Sałatka wykwintna z ryżem

Kolejna sałatka, tym razem z książki "Tradycyjna kuchnia polska".

Sałatka wykwintna z ryżem

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu;
  • 10 dkg szynki;
  • upieczona pierś kurczaka;
  • 2-3 papryki konserwowe;
  • 1 łyżka czarnych oliwek;
  • mała cebula;
  • 2 ogórki konserwowe;
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki;
  • 2 łyżki rodzynek;
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;

Sos:

  • 4 łyżki oleju;
  • sok z połowy cytryny;
  • 1 łyżka oregano;
  • pieprz;
  • sól;

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko. Paprykę i oliwki pokroić w paseczki, a cebulę i ogórek-w kostkę. Rodzynki sparzyć i osączyć. Pierś kurczaka i szynkę pokroić na małe kawałki. Ryż, paprykę, oliwki, szynkę, kurczaka, rodzynki, kukurydzę, cebulę i ogórek wymieszać, dodać natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać.

Przerządzić sos: olej wymieszać z sokiem z cytryny, dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku, przelać do słoiczka typu twist, zakręcić i potrząsać, aż składniki się połączą. Polać sałatkę sosem.

niedziela, 06 lipca 2008
Surówka z kapusty pekińskiej

Tym razem surówka i to mało, że pyszna to na dodatek szybka i doskonała jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Polecam:) Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis!". Gazetkę polecam, bo bardzo bardzo ciekawa:)

surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej;
  • 1 marchewka;
  • 1 jabłko;
  • 1 cebula;
  • majonez;
  • sok z jednej cytryny;
  • sól i pieprz do smaku;

Wykonanie:

Opłukaną i osączoną kapustę drobno siekamy i solimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce. Cebulę drobno kroimy.

Wszystkie składniki należy wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać. 

niedziela, 10 lutego 2008
Sałatka warstwowa śledziowa

Mnie osobiście sałatka ta bardzo smakuje. I chyba jest dobra bo koleżanki przepis wzięły i w domu już ją robiły:) Przepis wyszukałam tutaj...

sałatka warstwowa śledziowa

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych wymoczonych;
  • 1 puszka groszku konserwowego;
  • 1 duża cebula;
  • 1 duże jabłko winne;
  • 4 jaja ugotowane na twardo;
  • 20 dkg sera żółtego;

Składniki na sos majonezowy:

  • majonez;
  • jogurt;
  • musztarda;
Składniki na sos wymieszać.

Wykonanie:

Podaję kolejność warstw od dołu (w oryginale jest inaczej:)):

-  płaty śledziowe pokrojone w paski;

- cebula pokrojona w kostkę;

- groszek zielony;

- sos majonezowy;

- jabłko pokrojone w kostkę;

- jaja pokrojone w kostkę;

- ser żółty starty na tarce na grubych oczkach;

- można posypać zieleniną 

czwartek, 31 stycznia 2008
Surówka z kapusty pekińskiej

Lekka i smaczna i szybka w wykonaniu:) Przepis pochodzi z książki "Tradycyjna kuchnia polska" wyd. Prószyński i S-ka.

surówka z kapusty pekińskiej

 

Składniki:

  • 30 dag kapusty pekińskiej;
  • jabłko;
  • cebula;
  • 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich;
  • 3 ząbki czosnku;
  • ćwierć szklanki majonezu;
  • 2 łyżki śmietany;
  • natka pietruszki (ja dodałam posiekany koperek);
  • sok z cytryny;
  • pieprz, sól;
  • dodałam trochę szczypiorku;

Wykonanie:

Owoce i warzywa umyć i osączyć. Wymieszać majonez ze śmietaną, sokiem z cytryny, dodać roztarty czosnek. Kapustę cienko poszatkować, w miarę krojenia dodawać do sosu. Wydrylowane śliwki pokroić w paski. Obrane jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę, połączyć wszystkie składniki, wymieszać z posiekaną natką pietruszki lub koprem. Podawać do mięs, ryb i dań jarskich.