| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
poniedziałek, 19 marca 2012
Przeprowadzka:)

Witam Was wszystkich serdecznie:) Wiem, że dawno nic się tutaj nie działo, ale... z różnych przyczyn postanowiłam swojego bloga przenieść w inne miejsce. Zmieniłam adres bloga, zmieniłam tytuł i tylko nie zdążyłam przenieść wszystkich moich przepisów. Ale cały czas pracuję i jeśli czas mi pozwoli, to zrobię to w miarę szybko:)

Trochę osób też narzekało, że nie ma mojego e'maila na stronie, teraz już będzie:)

 

Jeżeli nadal masz ochotę śledzić moje przepisy to  zapraszam Cię na moją nową stronę,             

o właśnie kliknij tutaj:

 


www.siepieczeigotuje.blogspot.com

 

 

PS. Wykasowane przepisy z tego bloga znajdziesz na stronie In my kitchen:)

 


18:16, alinkawyka
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 06 lutego 2012
Domaine La Françoise

Jeżeli masz już dosyć huku dużego miasta, warkotu samochodów i "zapachów" kurzu czy dymu itp., a pragniesz idealnej ciszy, spokoju, czystego powietrza, pięknych krajobrazów gór, lawendy i słoneczników, chcesz delektować się szumem rzeczki i chodzić na spacery słuchając przy tym pięknych śpiewów ptaków... to Domaine La Francoise jest idealnym miejscem na Twój wypoczynek:)

Domaine La Francoise leży w samym sercu Prowansji, w dolinie Alp, wśród lawendy i słoneczników... Tutaj, w progu XVIII-wiecznego domu ciepło i serdecznie powita Cię belgijski gospodarz Pascal (tak, tak belgijski:)) ze swoją rodziną. I dodam, że z Pascalem możesz porozmawiać po flamandzku, francusku, angielsku i trochę po niemiecku. Jeśli lubisz domy "z duszą" urządzone w starym stylu, z pięknym ogrodem i jeśli lubisz pływać i się opalać to na pewno Ci się tutaj spodoba:)

Stąd też prowadzą drogi do wielu turystycznych miejscowości leżących nieopodal "Domaine", takich jak: Montelimar, Nyons, Vasion La Romaine,itp. W pobliżu położone są też Mont Ventoux-góry słynące z kolarstwa... Stąd do Marsylii jest około 120km, a do Avignom około 100 km.

Chcesz więcej poczytać i zobaczyć galerię? To zaglądnij tutaj:

Domaine La Francoise...

 

Domaine La Francoise

 

 Domaine La Francoise 1

 

Domaine La Francoise 2

 

Domaine La Francoise 3

 

Domaine La Francoise 4

 

Domaine La Francoise 5

 

środa, 25 stycznia 2012
Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem, orzechami i żurawiną

Na taką właśnie surówkę skusiła mnie Margarytka. I nie żałuję tej pokusy, bo surówka przypadła mi do gustu... lekko słodkawa, pachnąca prażonym orzechem... Dla mnie pyszna pokusa:)

Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem, prażonymi orzechami i żurawiną

Składniki:

  • 1/2 małej kapusty pekińskiej;
  • 1/3 świeżego ananasa lub 4 plastry ananasa z puszki;
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów;
  • garś suszonej żurawiny;
  • 1 łyżka majonezu;
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki mleka (lub 1 łyżka mleka + 1 łyżka soku z ananasów);
  • sól i pieprz do smaku;

Wykonanie:

Orzechy posiekać nie za drobno i lekko uprażyć na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, ananasa pokroić w kostkę. Do posiekanej kapusty i pokrojonego ananasa dodać żurawinę i orzechy (1 łyżkę orzechów zostawić do dekoracji), wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem, mlekiem, sokiem, solą i pieprzem. Dodać do surówki, wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać orzechami.

 

wtorek, 24 stycznia 2012
Tort

Kolejna moja "robota". Uwielbiam to:)

tort 160

czwartek, 29 grudnia 2011
Już za chwileczkę, już za momencik...

... Nowy Rok 2012!!!

Kochani... wszystkiego dobrego w Nowym Roku... niech marzenia się spełniają!!!

choinka

18:16, alinkawyka , inne
Link Komentarze (4) »
niedziela, 18 grudnia 2011
Tort

tort 159

wtorek, 13 grudnia 2011
Ciasto marchewkowe pod serową pierzynką

Delikatne, puszyste, lekko wilgotne... Podczas pieczenia zapach z piekarnika roznosił się po całym domu i kusił...:) Przepis na to smaczne ciasto znalazłam u Aleksandry. Gorąco polecam ten przepis.

Ciasto marchewkowe 1

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 1 szklanka cukru brązowego;
  • 2/3 szklanki oleju;
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka marchewki otartej na tarce o grubych oczkach ;
  • 1/2 szklanki soku ananasowego lub pomarańczowego;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej;
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich;

Wykonanie:

Całe jaja, cukier brązowy i cukier waniliowy zmiksować, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Do ubitych jaj dodawać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę, Delikatnie wymieszać (mikserem na niskich obrotach). Następnie należy dodać olej i sok i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i orzechy, delikatnie wymieszać.

Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28x20cm wyłożyć papierem pergaminowym i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180oC około 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić.

Składniki na masę serową:

  • 2 łyżki masła;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 120g serka śmietankowego;
  • 1 cukier waniliowy;
  • kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy;

Wykonanie:

Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego.

Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem i od razu dodałam do masy serowej cały czas miksując). Masa ładnie trzymała się na cieście.

niedziela, 11 grudnia 2011
Na 50-te urodziny...

... z najlepszymi życzeniami:)

tort 158

 

tort 158a

piątek, 04 listopada 2011
Tort

tort 157

poniedziałek, 26 września 2011
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson)

Wrzesień, wrzesień... i kolejna Weekendowa Cukiernia. W tym miesiącu Tofka nam gospodarzy i tym samym zaproponowała nam na wspólne pieczenie Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson). Ja tam za czekoladowymi ciastami bardzo nie przepadam, ale jak jest to skosztuję, a co? Dlatego też dałam szansę i temu ciastu i upiekłam je:) Muszę przyznać, że jest baaardzo dobre, prawdziwie czekoladowe i rozpływa się w ustach. Moja koleżanka Ania powiedziała, że smakuje jak prawdziwa BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:)

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao);
  • 125g miękkiego masła;
  • 6 jaj;
  • 175g cukru kryształu;
  • skórka otarta z 1 pomarańczy;
  • 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy);
  • 500 ml śmietany 36%;
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao;

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180oC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonej gorącej czekolady dodać masło i dobrze wymieszać do chwili, aż masło się rozpuści. Ostudzić. 2 jaja i 4 żółtka ubić z 75g cukru, dodać przestudzoną czekoladę z masłem, likier i pomarańczową skórkę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać.

Oddzielnie ubić na sztywną pianę 4 białka, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Do ubitej piany dodać kilka łyżek masy czekoladowej i lekko wymieszać. Następnie dodać pozostałą masę czekoladową i delikatnie mieszać do połączenia się składników.

Tortownicę o wymiarach 23-25 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. W trakcie studzenia opada.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Posypać gorzkim kakao.

Moje uwagi: Do ubitej śmietany z cukrem dobrze jest dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki gorącej wody. Przed dodaniem żelatyny do śmietany radzę ją troszeczkę przestudzić tak, aby była letnia. Będziemy mieć wówczas pewność, że śmietana nie podejdzie wodą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną wg Nigelli Lawson

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17