Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto marchewkowe pod serową pierzynką

Delikatne, puszyste, lekko wilgotne... Podczas pieczenia zapach z piekarnika roznosił się po całym domu i kusił...:) Przepis na to smaczne ciasto znalazłam u Aleksandry. Gorąco polecam ten przepis.

Ciasto marchewkowe 1

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 1 szklanka cukru brązowego;
  • 2/3 szklanki oleju;
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka marchewki otartej na tarce o grubych oczkach ;
  • 1/2 szklanki soku ananasowego lub pomarańczowego;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej;
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich;

Wykonanie:

Całe jaja, cukier brązowy i cukier waniliowy zmiksować, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Do ubitych jaj dodawać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę, Delikatnie wymieszać (mikserem na niskich obrotach). Następnie należy dodać olej i sok i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i orzechy, delikatnie wymieszać.

Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28x20cm wyłożyć papierem pergaminowym i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180oC około 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić.

Składniki na masę serową:

  • 2 łyżki masła;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 120g serka śmietankowego;
  • 1 cukier waniliowy;
  • kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy;

Wykonanie:

Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego.

Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem i od razu dodałam do masy serowej cały czas miksując). Masa ładnie trzymała się na cieście.

wtorek, 13 grudnia 2011, alinkawyka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Aleksandra, *.zone6.bethere.co.uk
2011/12/13 21:22:16
Aj jak ładnie wygląda :))) Cieszę się, że ciasto smakowało :) Dobry pomysł z żelatyną, jeśli ktoś chce mieć masę zamiast polewy :).
Pozdrawiam serdecznie!

Aleksandra :)
-
majanaboxing
2011/12/13 23:06:13
Cudowne to ciacho. Uwielbiam marchewkowe ,mniam:)
-
atina_bc
2011/12/14 05:13:15
Uwielbiam to ciasto:) Zawsze jest idealne:)
-
kaspiecze
2011/12/15 00:17:59
apetycznie wygląda pod tą pierzynką. bardzo lubię ciasto marchewkowe
-
2011/12/15 20:04:16
wygląda smakowicie.......
-
ainovo
2011/12/16 16:38:14
wygląda przepysznie
-
2012/02/12 23:04:03
Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale nigdy nie robiłam z serową pierzynką. Poprawię się - całość wygląda przepysznie!