Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson)

Wrzesień, wrzesień... i kolejna Weekendowa Cukiernia. W tym miesiącu Tofka nam gospodarzy i tym samym zaproponowała nam na wspólne pieczenie Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson). Ja tam za czekoladowymi ciastami bardzo nie przepadam, ale jak jest to skosztuję, a co? Dlatego też dałam szansę i temu ciastu i upiekłam je:) Muszę przyznać, że jest baaardzo dobre, prawdziwie czekoladowe i rozpływa się w ustach. Moja koleżanka Ania powiedziała, że smakuje jak prawdziwa BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:)

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao);
  • 125g miękkiego masła;
  • 6 jaj;
  • 175g cukru kryształu;
  • skórka otarta z 1 pomarańczy;
  • 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy);
  • 500 ml śmietany 36%;
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao;

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180oC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonej gorącej czekolady dodać masło i dobrze wymieszać do chwili, aż masło się rozpuści. Ostudzić. 2 jaja i 4 żółtka ubić z 75g cukru, dodać przestudzoną czekoladę z masłem, likier i pomarańczową skórkę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać.

Oddzielnie ubić na sztywną pianę 4 białka, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Do ubitej piany dodać kilka łyżek masy czekoladowej i lekko wymieszać. Następnie dodać pozostałą masę czekoladową i delikatnie mieszać do połączenia się składników.

Tortownicę o wymiarach 23-25 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. W trakcie studzenia opada.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Posypać gorzkim kakao.

Moje uwagi: Do ubitej śmietany z cukrem dobrze jest dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki gorącej wody. Przed dodaniem żelatyny do śmietany radzę ją troszeczkę przestudzić tak, aby była letnia. Będziemy mieć wówczas pewność, że śmietana nie podejdzie wodą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną wg Nigelli Lawson

poniedziałek, 26 września 2011, alinkawyka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2011/09/26 19:17:07
Wygląda bardzo zachęcająco więc pewnie na weekend zrobię:)
-
kulinarnespotkania
2011/09/26 21:02:12
wow!!! ale ciacho:)
-
Gość: dakota, *.cpe.net.cable.rogers.com
2011/09/26 22:50:15
witam.... w tym cieście nie ma grama mąki?
-
alinkawyka
2011/09/27 07:06:25
Zgadza się, nie ma ani grama mąki:)
-
majanaboxing
2011/09/27 07:17:16
Piękne to ciasto :))
Ja nie przepadam za bitą śmietaną, ale naprawdę cudnie wygląda.
Pozdrowienia Alinko:)
-
moniazo
2011/09/27 08:35:29
Ależ ślicznie to wymyśliłaś! Taki kopiec bitej śmietany, a w środku... niespodzianka! Witaj w Cukierni :)
-
majanaboxing
2011/09/27 17:31:23
Oj, a mój komentarzyk chyba wcięło...
Pisałam,ze bardzo mi się podoba to ciacho, choć nie bardzo przepadam za bitą śmietaną.
No,ale ta czekoladowość mmmm :)
Pozdrowienia.
-
chantel111
2011/10/26 19:41:02
też robiłam, pychota :)
-
russkaya
2011/12/13 19:29:43
Wow, piękne to! :D i zapewne smaczne :)