Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu
Kulki rafaello

Przepis pochodzi z internetu, ale mam go już tak długo, że nie pamiętam ani autora, ani strony:( Niemniej jednak twórcę tych pysznych kuleczek warto pochwalić, bo są wyborne. Jeden z moich znajomych powiedział kiedyś, że są lepsze aniżeli oryginał...:) Nie wiem... Mnie smakują i te oryginalne i te zrobione przeze mnie...

rafaello

Składniki:

  • 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia przygotowanych kulek;
  • 100 g wiórków kokosowych do środka;
  • 200 g masła;
  • 200 g cukru kryształu;
  • 125 ml wody;
  • 250 g mleka w proszku;
  • 2 płaty wafla;
  • migdały;

Wykonanie:

Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić. Po ostudzeniu wlać do miski, dodać 100 g wiórków kokosowych, miękkie masło, mleko w proszku i bardzo drobno pokruszony wafel. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 minut, by lekko stężała.

W tym czasie sparzyć migdały wrzątkiem i obrać ze skórek.

Z masy formować kulki wielkości rafaello wkładając do środka każdej z nich migdała. Przygotowane kulki obtaczać w kokosie.

 

niedziela, 17 sierpnia 2008, alinkawyka
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/08/18 08:32:50
Mniam, wyglądaja cudownie smacznie! :) Pozdrawiam serdecznie.
-
2008/08/20 21:47:26
Witaj,
Ach jakie piękne rafaello! Można by je jeść, jeść i dla odmiany jeść. Strasznie lubię kokos a w rafaello to już ubóstwiam. Bardzo fany przepis i kulki - super.
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile
-
Gość: Kamil, chello087207074084.chello.pl
2009/08/04 16:09:31
wlasnie je zrobilem polecam wszystkim przepis bardzo latwy i szybki a same kulki sa bardzo dobre
-
Gość: Camille, host-n3-87-174.telpol.net.pl
2009/11/13 19:44:46
Właśnie zrobiłam i konsumuje rafaello! Są przepyszne!! I bardzo sycące ;P
Polecam wszystkim łasuchom!
-
Gość: sid, 77.223.224.6*
2010/01/09 13:17:34
Oj a ile takich kuleczek wielkosci rafaello Wam wychodzi?
-
2010/01/09 14:52:53
Dokładnie nie pamiętam, ile wychodzi tych kuleczek, ale sporo:) Pozdrawiam:)
-
Gość: Gość, ave216.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/01/29 12:50:41
Kulki są pyszne!! Taki przepis znalazlam kiedys w jakiejs gazecie.
-
Gość: Vilena, host-81-190-154-136.olsztyn.mm.pl
2010/04/03 17:26:50
Zrobilam kulki wyszly takie same w smaku jak normlane raffaelo !!
Posmakowalo wszystkim z mojej rodziny Super przepis i polecam kazdego!!
-
Gość: Oresama, krosno.energint.net
2010/04/28 00:19:19
W przepisie chodzi o wafel taki najzwyklejszy?- www.bastekbis.pl/files/wafel1.jpg
Bo jestem dziwna i nie wiem :p
-
2010/04/28 14:36:45
Tak, w przepisie chodzi właśnie o taki najzwyklejszy wafel:)
-
Gość: Oresama, krosno.energint.net
2010/04/28 18:20:15
Dzięki wielkie;)
-
Gość: siwa, acaa174.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/27 23:05:28
a musi być tu aż TYLE MASŁA??? :( nie da się zmniejszyć jego proporcji albo troche masła a coś innego w roli dopełnienia?
-
Gość: , 160.01.el2.ftnet.pl
2010/08/28 11:06:22
są przepyszne! POLECAM;]
-
2010/08/30 19:13:49
Zapewniam, masła w kulkach nie czuć, przewagą jest kokos:)
-
Gość: tanera, 78.8.104.19*
2010/10/27 18:25:05
A czy coś się stanie jak nie dodam wafla? Mam wszystkie składniki oprócz tego wafla :(
-
2010/10/28 21:37:30
Bez wafla nie próbowałam robić rafaello i nie wiem. Myślę, że można spróbować i nie powinno się nic złego stać. A może masz herbatniki albo wafelki?:)
-
Gość: , 212.14.57.13*
2010/12/21 20:49:41
Właśnie robie te kulki na wigilie klasowa ;) Ta masa jest pyszna ^^ wiec pewnie efekt końcowy bedzie jeszcze lepszy ;)
-
Gość: ANIA, 178.56.179.3*
2010/12/22 16:43:53
RAFAELLO JEST PYSZNE!!!!!
-
Gość: , 78-23-17-147.access.telenet.be
2011/02/18 20:01:25
pyszniutkie te rafaello
ja zmodernizowalam troszke przepis i dodalam
odrobine wodki a cala mase wypelnilam do
malutkich foremek z bialej czekolady potem
posypalam kokosem i udekorowalam migdalem
pysznie to wygladalo i tak elegancko
super na wykwitne przyjecia
-
2011/02/18 21:15:05
Dzięki za pomysł:) Muszę koniecznie wypróbować.
-
Gość: Me, 87-204-199-245.ip.netia.com.pl
2011/05/05 16:39:42
Z cukru i wody zrobił się lukier po ostudzeniu :/
-
Gość: agata, dco214.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/27 20:17:05
wlasnie skonczylam je robic ii..wyszlo mi 44 sztuki:P pozdrawiam..
-
Gość: , 31.135.17.4*
2011/11/08 15:17:41
Przepis super, mi z tych proporcji wyszło ponad 80 kulek. Co do wody i cukru, to żeby nie wyszedł lukier to ja najpierw zagotowałam samą wodę, a potem rozpuszczałam w niej stopniowo cukier, cały czas mieszając. Kulki wyszły przepyszne, goście bardzo chwalili! :-)
-
Gość: kamila, 095160160210.klodzko.vectranet.pl
2012/02/06 15:27:40
kuleczki przepyszne, byłam zachwycona efektem :) fakt, że bardzo ciężko zmiksować całą masę, ale tylko na początku :)
polecam wszystkim, fantastyczny przepis :)
-
Gość: Ruda, dwv198.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/08 13:56:04
Mam pytanko, przepraszam, ale jestem kompletnym laikiem w sprawach pieczenia ciast... Tych kulek już się nie wrzuca do piekarnika? One są od razu gotowe do jedzenia? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam:)
-
2012/02/08 14:30:55
Nie, tych kulek już nie pieczemy. Można je jeść od razu:)
-
Gość: Mateusz.18, azf43.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/28 21:22:25
Wyszło Naprawde Dobre już za pierwszym razem przepis bardzo łatwy :) co prawda troche zdeformowalem ale są naprawde pyszne! 54 sztuki mi wyszly z danych porcji :)
-
Gość: Wiolis, 46.7.17.21*
2012/04/22 12:20:45
Witam.
Masa jest juz w lodowce :D JEST PYYYYYYSZNA ;)
A ja mam takie pytanko- jak mysliscie czy moge zamrozic czesc masy? Bo wyszlo mi troszke za duzo :/ bede wdzieczna za odpowiedz!
Pozdrawiam- Wiola
-
2012/04/22 16:11:38
Cieszę się, że smakuje:) Myślę, że będzie lepiej zrobić kulki na gotowo i zamrozić. Wtedy nie powinno się nic stać. W przypadku mrożenia masy przed robieniem kulek mogą być trudności po jej rozmrożeniu:)
-
2012/04/28 22:03:31
ja widziałam gdzieś identyczny przepis tylko z tymi cieniutkimi waflami andrutami myśle że w oryginale stosują właśnie je bo są lekko słodkie a te rafaello na zdjęciu są praktycznie identyczne do oryginalnych
-
Gość: , heu169.internetdsl.tpnet.pl
2012/05/09 16:17:27
czesc.robiłam dziś kuleczki super wyszły,wszystkim smakowalo ,jak orginał,bede czesciej robic pozdrawiam
-
Gość: kiki, host-89-231-144-165.chelmno.mm.pl
2012/05/25 20:27:51
Czy można migdały zastąpić np orzechami laskowymi lub ziemnymi?
-
Gość: ktosiek, host13.w-elektronik.pl
2012/08/15 12:27:24
Niewykorzystane ciasto mozna spokojnie mrozić i ponownie formować ;) wybróbowane :)
-
2012/08/16 21:32:42
Migdały można zastąpić innymi orzechami:)
-
Gość: Bix, adpb39.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/21 17:03:38
Na zdjęciu wyglądają przepysznie...:D Sprawdzę na pewno, czy tak samo smakują;).
-
Gość: jotka, 89-67-139-144.dynamic.chello.pl
2013/09/10 18:31:29
Zrobilam Twoje kulki, sa pyyyyyyszne,ale niestety do oryginalnych im trochę brakuje. Pozdrawiam!:)
-
Gość: Ziuta, 46.227.104.*
2013/09/25 13:45:14
Mam takie małe pytanko. Jak drobno trzeba pokruszyć ten wafel?Czy ty rękoma połamałaś na bardzo drobne kawałeczki czy jakoś inaczej to pokruszyłaś.Ja rozdrabniałam wafel w maszynce do mięsa na drobny proszek.nie wiem czy to dobrze zrobiłam.Czy po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników to ma być jednolita masa czy mają być widoczne te wafle?
-
2013/10/15 20:06:48
Wafle rozdrabniam zawsze w rękach na drobniutko. Kawałki mogą być widoczne, bo wafel i tak mięknie. Tak drobniuteńko to wcale nie łamałam:) Nie bawię się z nimi:)
-
Gość: kasia, 89-74-219-78.dynamic.chello.pl
2014/03/19 09:56:37
Przeliczyłam sobie na łyżki to mleko w proszku, ma być ich aż 16 łyżek? nie jest to trochę za dużo? mam straszna ochotę na te kuleczki, ale boję się, że coś źle zrobię :/
-
2014/07/03 18:31:21
Zawsze daję tyle samo mleka w proszku ile jest w przepisie i kulki wszystkim smakują. Zatem raczej nie jest go za dużo:)