Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu
Placek drożdżowy z jabłkami

Kombinowałam, cudowałam i w smaku wyszło. Środek ciasta trochę zapadnięty, bo z jabłkami przedobrzyłam:( Ale zakalca nie było, i właśnie to jest ważne:) Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, okazała się zdecydowanie za mała:( Ćwiartki jabłek wypływały spod kruszonki i uciekały z tortownicy na zewnątrz:) Ostatecznie ciasto w smaku jest dobre, nawet pyszne, ale jak ktoś z Was Kochani zdecuduje się na jego upieczenie, to w większej formie proszę:)

placek drożdżowy z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej;
  • 1 szklanka mleka;
  • 0,5 kostki margaryny (ja używam "Kasi");
  • 5 dkg drożdży;
  • 3 żółtka;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • szczypta soli;

Składniki na kruszonkę:

  • 0,5 szklanki mąki krupczatki (ja użyłam mąki pszennej);
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1/3 kostki margaryny ( może być "Kasia");

Poza tym:

  • 4 dorodne jabłka pokrojone w cienkie cząstki;
  • cynamon;
  • tłuszcz do wysmarowania formy;

Wykonanie:

Roztopić tłuszcz i odstawić do wystudzenia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać troszkę lekko ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać przez sito mąkę, cukier puder, dodać cukier waniliowy, sól wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i żółtka. Zarobić ciasto i dodać przestudzony tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić. Kiedy ukażą się na cieście pęcherzyki, to znaczy że jest super wyrobione:) Ciasto najlepiej przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w jakieś ciepłe miejsce.

W tym czasie można przygotować jabłka i kruszonkę.

Kruszonka: przesiać przez sito do naczynia mąkę, cukier puder, dodać cukier waniliowy i masło lub margarynę. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie lekko rozcierać czubkami palców.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy wyłożyć je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Ciasto w formie równomiernie trzeba rozłożyć. Na cieście należy ułożyć cząstki jabłek, następnie trzeba posypać je cynamonem i kruszonką. Ciasto musi postać w formie jeszcze jakieś 10 minut. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w temperaturze 1600C. Ciasto jest gotowe gdy się zrumieni, a boki lekko odstają od brzegów formy.

sobota, 16 lutego 2008, alinkawyka
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/02/18 10:16:22
Sliczne to ciasto i bardzo smakowcie wyglada :)
-
Gość: , system8589175101.mtvk.pl
2009/10/29 20:27:40
wygląda na smaczne i też chcę upiec !!!